Europske burze u porastu peti dan za redom

Na europskim burzama u utorak su najvažniji indeksi porasli, ostvarivši tako dobitke peti trgovinski dan zaredom, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica kompanija koje su izvijestile o tromjesečnim rezultatima poslovanja iznad očekivanja analitičara.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je oko podneva u plusu 0,2 posto u odnosu na jučer, kada je porastao 0,1 posto. Istodobno, londonski FTSE indeks ojačao je 0,34 posto, na 6.832 boda, pariški CAC za 0,49 posto, na 4.437 bodova, a frankfurtski DAX za 0,57 posto, na 10.491 bod.

Najveća pojedinačna dobitnica bila je dionica telekom grupe Altice, s rastom cijene za 11 posto, nakon što je kompanija izvijestila da o rastu operativnog profita iz temeljne djelatnosti u drugom tromjesečju za 2,7 posto, čime je nadmašila procjene analitičara.

Znatno je porasla i cijena dionice SFR-a, za 10,5 posto, nakon što je kompanija izvijestila da popušta cjenovni rat na francuskom tržištu mobilne telefonije.

Općenito, dosad objavljene zarade kompanija za drugo tromjesečje ohrabruju. Među 600 kompanija čije su dionice sadržane u STOXX Europe indeksu, njih 77 posto izvijestilo je dosad o poslovnim rezultatima, pri čemu je 61 posto nadmašilo očekivanja analitičara. “Zarade europskih kompanija iznenađujuće su pozitivne, što potvrđuje solidni gospodarski razvoj u Europi. Međutim, druga polovina godine možda neće biti tako dobra zbor neizvjesnosti povezanih s Brexitom i ostalim političkim problemima”, izjavio je strateg Unicredita Christian Stocker.

Kako dodaje, čini se da se europske banke stabiliziraju, jer je mnogo negativnih vijesti već uračunato u njihovu cijenu, pa stoga ima “neutralan” stav prema ulaganju u taj sektor.

U prosjeku su cijene europskih banaka porasle 0,6 posto. No, pad cijena u rudarskom sektoru nagriza ukupne burzovne dobitke. Pod pritiskom pada cijena metala, u prosjeku su cijene dionica proizvođača osnovnih sirovina oslabile 0,5 posto.

You may also like