Dok su na Wall Streetu najvažniji indeksi protekloga tjedna bili pod pritiskom lošijih od očekivanja poslovnih rezultata naftnih i medijskih korporacija, na europskim burzama indeksi su nastavili jačati, poduprti solidnim rezultatima niza europskih kompanija.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se protekloga tjedna 1,8 posto, na 17.373 boda, S&P 500 za 1,2 posto, na 2.077 boda, a tehnološki Nasdaq za 1,7 posto, na 5.043 boda. Najveće gubitnice bile su dionice energetskih i medijskih kompanija, zbog slabijih od očekivanja kvartalnih poslovnih rezultata. Pod utjecajem slabih poslovnih rezultata Exxon Mobila i Chevrona, početkom tjedna energetske dionice u prosjeku su bile na gubitku 2 posto, zaronivši na najnižu razinu u tri godine. Dionice energetskih kompanija dijelom su bile i pod pritiskom zbog nastavka trenda pada cijena nafte šesti tjedan zaredom.

Rasprodaje su pogodile i sektor medijskih kompanija, nakon što je Walt Disney sredinom tjedna upozorio na dobit u svom kabelskom poslovanju, zbog čega je cijena njegovih dionica potonula za više od 9 posto, zabilježivši najveći dnevni pad u proteklih devet godina. Dan kasnije prodaje su se intenzivirale jer je poslovnim rezultatima razočarao Viacom. Viacomovi rezultati i Disneyevo upozorenje vratili su u fokus investitora trend preusmjeravanja gledatelja s kabelske TV na internetske servise.

Medijski sektor zabilježio je najveći 2-dnevni gubitak još od financijske krize 2008. godine. “Sve medijske dionice su bile na gubitku; čini se da ulagači žele izašli iz tog sektora po bilo kojoj cijeni i prihvaćaju gubitke kakvi god bili”, kaže analitičar CLSA Vasilij Karasjov. Sezona objave poslovnih rezultata američkih kompanija za drugo tromjesečje gotovo je završena. Dosad je 75 posto kompanija, čije su dionice sastavnice S&P 500 indeksa, izvijestilo o rezultatima za drugo tromjesečje, pri čemu su u prosjeku ostvarile 1,6 posto veću dobit nego lani, no prihodi su im bili 3,4 posto niži.

Na Wall Streetu vlada oprez i zbog očekivanja da bi Fed uskoro mogao podići kamatne stope, po prvi puta u zadnjih gotovo 10 godina, s obzirom na niz pokazatelja koji ukazuju na zdravlje američkog gospodarstva.

U petak je američko ministarstvo rada objavilo da je u najvećem svjetskom gospodarstvu u srpnju bilo otvoreno 215.000 novih radnih mjesta, a da se stopa nezaposlenosti zadržala na 5,3 posto, najnižoj razini u sedam godina. To je nešto niže od očekivanja analitičara, koji su u anketi Reutersa procjenjivali da će biti otvoreno 223.000 novih radnih mjesta, no analitičari očekuju da bi Fed mogao već u rujnu zaoštriti monetarnu politiku.

Rast troškova zaduživanja mogao bi negativno utjecati na poslovanje kompanija, dok s druge strane, više kamatne stope čine atraktivnima druge vrste ulaganja, poput obveznica i štednje. Na europskim burzama, pak, najvažniji indeksi i protekloga tjedna ostvarili su dobitke, poduprti doborom sezonom objave poslovnih rezultata. Londonski Ftse porastao je 0,33 posto, na 6.718 bodova, frankfurtski DAX za 1,6 posto, na 11.308 bodova, a pariški CAC za 1,4 posto, na 5.154 boda.

Po podacima Thomson Reutersa, dosad je 59 posto kompanija čije su dionice sadržane u europskom STOXX 600 indeksu svojim poslovnim rezultatima premašilo ili ispunilo očekivanja analitičara za drugo tromjesečje. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je protekloga tjedna 0,7 psoto, na 20.724 boda.

Related Posts