Europske burze porasle, vlada oprez zbog Kine

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, po prvi puta nakon pet dana neprestanog pada, jer tržišta podržavaju vijesti o preuzimanjima, no trguje se oprezno zbog strahovanja od mogućeg produbljivanja kineske burzovne krize. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, na 1.536 bodova, nakon što je jučer potonuo 2,2 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,3 i 0,4 posto. Među najvećim je dobitnicama jutros dionica RSA Insurance Group, sa skokom cijene za gotovo 13 posto, nakon vijesti da Zurich Insurance kani podnijeti ponudu za preuzimanje te britanske osiguravajuće kuće. Dionica inženjerske tvrtke Melrose poskupila je, pak, 15 posto, nakon što je poručila da će prodati svoje Elster poslovanje Honeywellu za 3,3 milijardi funti.

Pozitivno je na europske ulagače utjecalo i smirivanje azijskih burzi. Na samom početku današnjeg trgovanja MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, potonuo je više od 1 posto, zaronivši na najnižu razinu u tri tjedna. No, kasnije se oporavio, pa je u 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto. Nesigurnost na azijskim tržištima posljedica je jutrošnjeg pada cijena dionica u Šangaju za više od 4 posto, nakon što su se jučer strmoglavile 8,5 posto, što je bio njihov najveći dnevni pad u osam godina.

Kasnije su gubici smanjeni jer su vlasti najavile niz mjera za stabilizaciju tržišta i gospodarstva. Kineske regulatorne vlasti poručile su da će država podržati tržište i istražiti zlonamjerne prodaje dionica. No, analitičari nisu sigurni da će nove mjere dati rezultate. “Nestabilnost je neprijatelj investitora, a povjerenje u tržište teško se vraća. Svaka naznaka da vlasti pokušavaju potaknuti cijene dionica prije će navesti investitore da sasvim izađu s tržišta nego da dodatno kupuju dionice”, kazao je direktor jednog američkog investicijskog fonda Reutersu.

Oštre oscilacije cijena kineskih dionica analitičari pripisuju tome što je tržište izgubilo vezu s gospodarskim fundamentima. U godinu dana cijene kineskih dionica gotovo su se udvostručile, premda se rast gospodarstva već dugo vremena usporava. Razlog je tome bila nada ulagača da će vlasti uvesti nove gospodarske poticajne mjere. No, kako te mjere nisu dale znatnije rezultate, u tri tjedna, od polovice lipnja do početka srpnja, cijene kineskih dionica potonule su više od 30 posto. Potom su, u iduća dva tjedna cijene dionica skočile više od 20 posto, zahvaljujući nizu dotad nezabilježenih mjera kineskih vlasti.  No, jučer su ponovno oštro pale, što je uzdrmalo i druge svjetske burze, pa i najveću – Wall Street.

Zbog nesigurnosti na tržištima dionica ulagači traže utočište u investicijama koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, a to su državne obveznice i pojedine valute, primjerice, japanski jen. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, na 20.328 bodova.

You may also like