Europske burze na najvišim razinama podržane cijenama nafte

Na europskim burzama u srijedu ujutro su cijene dionica dosegnule najviše razine u 14 mjeseci, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i novim rekordima na Wall Streetu.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je oko 10,00 sati u plusu 0,5 posto, na 375 bodova, najvišoj razini od prosinca 2015. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,15 posto, na 7.284 boda, dok je pariški CAC ojačao 0,40 posto, na 4.910 bodova, a frankfurtski DAX 0,35 posto, na 12.008 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza europskih kompanija. Iz tog je razloga jutros cijena dionice Telefonica Deutschland skočila gotovo 6 posto, dok je dionica njemačkog industrijskog diva ThyssenKrupa poskupila 5,5 posto jer je ta kompanija izvijestila da je konačno prodala svoju čeličanu u Brazilu, što je neuspješno pokušavala posljednjih pet godina.

Među sektorima je, pak, najveći dobitnik bankarski, jer je britanski Lloyds izvijestio o boljim rezultatima nego što se očekivalo, pa je cijena njegove dionice porasla 3,5 posto. Dobitku financijskog sektora pridonio je i rast cijene Scora za 5,5 posto jer je i ta francuska osiguravajuća kuća objavila bolje rezultate nego što se očekivalo i povećala dividendu.

Pozitivno na tržišta utječu i jučerašnji novi rekordi na Wall Streetu, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima američkih kompanija i optimizmu ulagača nakon što je predsjednik Donald Trump najavio smanjenje poreza.

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte jer podaci pokazuju da se članice OPEC-a vrlo čvrsto drže dogovora o smanjenju proizvodnje. Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 0,3 posto, na 54,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 56,90 dolara.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 10,00 sati bio na dobitku 0,6 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u 19 mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros ostao gotovo nepromijenjen, na 19.379 bodova.

 

You may also like