Porez na energente smanjiti za trećinu

Ursula von der Leyen

Smanjenje poreza na cijenu električne energije jedna je od mjera koju države članice “vrlo brzo” mogu provesti kao odgovor na rast cijene plina, izjavila je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u srijedu čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen.

U raspravi sa zastupnicima o pripremama za sastanak Europskog vijeća 21. i 22. listopada Von der Leyen se osvrnula na kratkoročne mjere za pomoć kućanstvima i poduzećima zbog strelovitog rasta cijena energenata i kazala kako mjere mogu biti poduzete vrlo brzo po trenutnim europskim pravilima, kaoolakšice za kućanstva i poduzeća, državne subvencija i smanjenje poreza i nameta.

Predsjednica Komisije je pojasnila kako jedna trećina cijene struje ovisi o infrastrukturi, jedna trećina cijene je tržišna, a prosječno u Europskoj uniji trećina cijene ovisi o porezima i nametima.

Rast cijena energenata u Europi rezultat je kombinacije faktora – ekonomskog oporavka svjetske ekonomije nakon koronakrize i duge prošlogodišnje zime, manjeg opsega opskrbe u Europi i rekordno niskih zaliha plina na kontinentu te veće potražnje iz drugih dijelova svijeta poput istočne Azije koja plaća višu cijenu energenta.

Europa je sve ovisnija o prirodnom plinu zbog napuštanja ugljena i nuklearne energije, a Rusija i Norveška su zbog tehničkih razloga morale smanjiti svoje pošiljke.

Predsjednica Europske komisije apostrofirala je problem ranjivosti Europske unije na cijene energenata jer se 90 posto plina i 90 nafte u EU-u uvozi.

Založila se za prijelaz na čistu energiju koja je ključna, kako kaže za planet i naše gospodarstvao te bi zbog toga EU trebala ubrzati energetsku tranziciju te dokinuti spekulacije na energetskom tržištu i bolje surađivati sa stranim dobavljačima plina i riješiti pitanje skladištenja plina

You may also like

0 comments