Home Geopolitika Europska vojska ne smije jačati na štetu NATO-a

Europska vojska ne smije jačati na štetu NATO-a

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg upozorio je u ponedjeljak, u jeku rasprave o formiranju “europske vojske”, da se europska obrana ne smije jačati na štetu Sjevernoatlantskog saveza.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]”Zadovoljni smo zbog pojačanih napora Europske unije na polju obrane (…), dobra je stvar ako europski saveznici imaju veće kapacitete, ako bolje surađuju”, rekao je Norvežanin na forumu NATO – Industrija u Berlinu. “Ono čime nismo zadovoljni jest da EU počinje uspostavljati dvojne strukture”, upozorio je NATO-ov čelnik.[/vc_column][/vc_row]

Emmanuel Macron je 6. studenog potaknuo tu raspravu predloživši da Europa “izgradi svoju vojsku”. To je razljutilo Donalda Trumpa koji je Macronov prijedlog ocijenio “uvredljivim”, uoči svog dolaska u Francusku na komemoraciju obljetnice završetka Prvog svjetskog rata. Francuski predsjednik je poslije htio umiriti Donalda Trumpa ustvrdivši da prijedlog nije bio uperen protiv Sjedinjenih Država. “Zapravo nam treba jedan, snažan i stručan zapovjedni sustav, ne možemo resurse dijeliti popola”, istaknuo je Stoltenberg.

Po njegovim riječima, “za zemlju kao što je Njemačka bilo bi potpuno besmisleno dopustiti da NATO i EU budu suparnici jer je Njemačka, kao i većina drugih članica NATO-a, ujedno i članica EU-a. “Ne bi bilo pametno da zemlje članice dviju organizacija odluče imati dva zapovjedna sustava i preklapaju se s NATO-ovim zadaćama”, opetovao je Stoltenberg.

“Veći europski napori na polju obrane su u redu, ali to ne smije umanjiti snagu prekoatlantske veze”, zaključio je.

Related Posts