Europska unija želi testirati sustav električne energije po zoru na plinski sustav

Bruxelles – Europska komisija testirat će iduće godine funkcioniranje sustava distribucije električne energije na razini Europske unije, po uzoru na prošlogodišnje provjere u plinskom sektoru, najavio je čelnik Komisije nadležan za energetiku.

Veliki dijelovi Turske ostali su u utorak bez struje, a slično se prošlog tjedna dogodilo i u Nizozemskoj gdje je regija oko Amsterdama bila bez struje više od pet sati, što je usmjerilo pozornost europske javnosti na to pitanje. Iako je distribucijska mreža u EU prilično stara, nestanak struje na širem području rijetka je pojava. Posljednji se puta tako nešto dogodilo 4. studenog 2006. kada je 15 milijuna građana Francuske, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Italije, Španjolske i Portugala ostalo bez struje zbog ljudske greške. “Voljeli bismo ponoviti pozitivno iskustvo s provjerama opskrbe plinom”, tumači Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije zadužen za projekt europske energetske unije.

Šefčovič je novinarima kazao da Bruxelles radi na mogućim modelima provjera u sektoru distribucije električne energije, koje bi njegovim procjenama bile provedene iduće godine. Provjere bi se mogle fokusirati na više scenarija. Primjerice, prošlogodišnje provjere u plinskom sektoru trebale su pokazati kako bi se zemlje EU-a nosile s prekidom opskrbe koji bi trajao mjesec dana, dva mjeseca ili čak jednu godinu, kao i kakvi su planovi na snazi na takve izvanredne situacije. “Kada je u pitanju električna energija, problem nije proizvodnja već kako smo povezani, kako transportiramo energiju po Europi, gdje su uska grla”, tumači potpredsjednik EK.

Osim provjera, Komisija namjerava predložiti i zakone o novom ustroju tržišta i o ‘pametnim’ mrežama, koje bi uspješno apsorbirale i nestabilan priljev struje proizvedene iz obnovljivih izvora. U Bruxellesu navode da je za modernizaciju distribucijskih mreža potrebno oko 400 milijardi eura i nadaju se da će većina tog novca biti namaknuta iz privatnih izvora, prema investicijskom planu koji je početkom godina predstavio predsjednik EK Jean-Claude Juncker. (Agencije)