Home Energetika Europska unija usvojila akt o industriji s nultom stopom emisija stakleničkih plinova

Europska unija usvojila akt o industriji s nultom stopom emisija stakleničkih plinova

by Energypress.net

Vijeće EU

Vijeće EU-a u ponedjeljak usvojilo konačnu odluku o uspostavi okvira mjera za jačanje proizvodnih kapaciteta za ključne čiste tehnologije, poznatom pod nazivom Akt o industriji s nultom stopom emisija.

Cilj te uredbe je potaknuti industrijski razvoj tehnologija s nultom emisijom koje su potrebne da bi EU postigla zacrtane klimatske ciljeve. Uredbu je već ranije izglasao Europski parlament na svojoj zadnjoj plenarnoj sjednici u travnju i sada bi trebala stupiti na snagu s danom objave u Službenom listu EU-a.

Aktom o industriji s nultom neto stopom emisija EU je postavio cilj da proizvede 40 posto svojih godišnjih potreba za čistim tehnologijama do 2030. godine, na osnovu nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP) i da zauzme udio od 15 globalne tržišne vrijednosti za ove tehnologije.

“Akt o industriji s nultom neto stopom emisija jedan je od kamena temeljaca nove industrijske politike, koji će pomoći EU-u da bude predvodnik u globalnoj utrci u proiizvodnji zelenih tehnologija, kao i da damo naš doprinos borbi protiv klimatskih promjena i osiguramo stratešku autonomiju”, istaknulo je belgijsko predsjedništvo Vijećem EU-a.

Europska komisija je pozdravila usvajanje ovoga zakona.

“Aktom se stvaraju najbolji uvjeti za sektore koji su ključni za postizanje nulte neto stope emisija do 2050. Potražnja raste u Europi i svijetu, a sada smo je spremni zadovoljiti”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Istaknula je da će se poticanjem proizvodnje tehnologija s nultom neto stopom emisija unutar EU-a smanjit će rizik da se ovisnost o fosilnim gorivima zamijeni tehnološkom ovisnošću o vanjskim akterima.

“To će pomoći da naš energetski sustav postane čišći i sigurniji, pri čemu će cjenovno pristupačni i čisti izvori energije zamijeniti nestabilan uvoz fosilnih goriva”, rekla je von der Leyen.

Uredba predviđa pojednostavljenje postupka izdavanja dozvola za strateške projekte i olakšavanje pristupa tržištu za strateške tehnološke proizvode.

Napredak u provedbi uredbe mjerit će se prema dva mjerila – da se zadovolji 40 posto proizvodnje tehnologija s nultom emisija, kao što su solarni fotonaponski paneli, vjetroturbine, baterije i dizalice topline te da EU poveća svoj udio u svjetskoj proizvodnji čistih tehnologija na 15 posto do 2040. godine.

Related Posts