Europska unija trebala bi razvijati vodik

Komunalci poručuju
Europska industrija trebala bi razvijati vodik kao izvor energije kako bi smanjila ovisnost o ugljenu i drugim fosilnim gorivima, smatra glavni izvršni direktor Vattenfalla i novi predsjednik udruženja komunalnih poduzeća Eurelectric Magnus Hall.

Novoimenovani šef Eurelectrica Magnus Hall izjavio je kako će promicati znanja iz nordijskih energetskih projekata u elektrifikaciji industrija poput onih vezanih uz čelik, željezo, rudarstvo i kemikalije. Krajnji cilj za talionice i druge industrije trebalo bi biti izlučivanje vodika korištenjem obnovljivih izvora električne energije, dok bi međurješenje moglo biti korištenje prirodnog plina, rekao je.

U švedskoj komunalnoj tvrtki Vattenfall Hall zagovarao je ulaganja u Hybrit, pilot postrojenje u zajedničkom vlasništvu rudnika LKAB i proizvođača metala SSAB, koji ima za cilj do 2035. godine korištenje vodika iz elektrolize za proizvodnju željeza i čelika bez upotrebe fosilnih goriva. „Započinjemo s tim u Švedskoj i vidimo da funkcionira. Iz perspektive Vattenfalla i iz perspektive politike Eurelectrica, trebali bismo pronaći način kako da to prenesemo i u druge zemlje”, rekao je Hall.

Veći razmjeri i rastući troškovi ugljičnih emisija pomoći će vodiku da postane konkurentan tijekom vremena, no subvencije su potrebne u što kraćem roku, dodao je. „Kad vam je potrebna nova tehnologija na demonstracijskoj ili istraživačkoj razini, možda morate podijeliti svoj teret s nekim istraživačkim institutima ili nekim državnim agencijama, ali definitivno ne uz pomoć dugoročnih sustava subvencioniranja”, izjavio je.

Centralno grijanje je još jedan sektor u koji se elektrifikacija može proširiti korištenjem toplinskih crpki i viška topline iz podatkovnih centara, rekao je Hall, dodajući kako Vattenfall planira razviti vlastito poslovanje u Britaniji. „Tražimo partnerstvo u velikim građevinskim i prostornim projektima za razvoj”, kazao je Hall.

You may also like

0 comments