Europska unija traži da se poštuju migrantske kvote

Dužnosnik Europske unije za pitanje migracije u utorak je upozorio zemlje članice na posljedice odbijanja odluke o prihvatu migranata kako bi se ublažio pritisak na Grčku i Italiju koje podnose najveći teret njihova priljeva preko Sredozemlja.

Iako Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, može tužiti zemlje koje ne ispunjavaju svoje obveze, za sada oklijeva to učiniti oko pitanja imigracije, time naglašavajući da se radi o vrlo osjetljivom političkom pitanju. “Važno je da vlade shvate da bi trebale biti dio toga. Ukoliko neke od njih to ne prihvate (…) Komisija ima moć i oruđa da uvjeri te zemlje”, kazao je u Dimitris Avramopoulos u Varšavi gdje se sastao sa šefom europske granične agencije Frontex.

Iz Grčke i Italije je do sada u skoro dvije godine, premješteno tek 14.500 od 160.000 migranata s Bliskog istoka i Afrike. Dvogodišnji plan istječe u rujnu ove godine. Poljska je jedna od zemalja koja odbija sustav kvota. Za sada ta zemlja nije primila niti jednog od 6200 migranata koliko joj je dodijeljeno po sustavu kvota.

Gotovo 6000 migranata spašeno je zadnjih dana na središnjem Mediteranu, između sjeverne Afrike i Italije, objavila je u utorak Međunarodna organizacija za migracije (IOM), upozoravajući da sve više migranata ohrabrenih toplijim vremenom kreće na taj opasni put. Migranti dolaze najviše iz Libije, jer je dogovor EU-a i Turske prije godinu dana uglavnom zatvorio tu rutu. “Još nije ni kraj ožujka, a već imamo ritam dolazaka koji je premašio sve što smo do sada vidjeli na Mediteranu”, rekao je glasnogovornik IOM-a Joel Millman.

“Ovo je tipično za proljeće, ali nije tipično da su brojke tako visoke tako rano i prateći smrtni slučajevi.” Millman je kazao da se oko 500 migranata ove godine utopilo ili poginulo uključujući 22 slučaja koja je upravo prijavila libijska obalna straža, u odnosu na 159 na toj ruti prošle godine. U Italiju je do sada ove godine stiglo 16.248 migranata, u odnosu na 13.825 u istom razdoblju lani.

No kada se pogleda ukupan broj migranata koji su stigli u Europu, on je bitno manji. U Europu je ove godine stiglo 20.484 migranata, prema 160.331 u istom razdoblju prošle godine, što uključuje Grčku i Španjolsku.

You may also like