Europska unija prelazi na pričuvni plan ako ne povuku veto

Mađarska i Poljska
Europskoj uniji potreban je znak da će Poljska i Mađarska u ponedjeljak ili utorak povući svoj veto na proračun EU-a i fond za oporavak ili će se morati uspostaviti fond za oporavak bez tih dviju zemalja, rekao je u ponedjeljak visoki europski diplomat.

“Moramo postići dogovor s Mađarskom i Poljskom danas ili sutra. Ne bude li ga, prelazimo na scenariji B”, rekao je diplomat. Scenarij B podrazumijeva uspostavu EU-ovog fonda za oporavak od 750 milijardi eura bez Poljske i Mađarske. Prema tom scenariju, sljedeći dugoročni proračun EU-a od 1.100 milijardi eura i dalje će ostati blokiran.

Mađarska i dalje prijeti vetom na prihvaćanje europskog proračuna i fonda za oporavak, te odbija da se europski fondovi povezuju s poštivanjem vladavine prava, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da bi politička pitanja trebalo rješavati odvojeno.

Orban je dodao da je za Mađarsku neprihvatljiv prijedlog da se uz financijski paket prihvati obvezujuća izjava Europskog vijeća kojom bi se pojasnila povezanost EU fondova i vladavine prava. Zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Gowin dao je naslutiti u četvrtak nakon razgovora u Bruxellesu da bi za Poljsku, koja zajedno s Mađarskom prijeti vetom, takav aranžman mogao biti prihvatljiv.

Poljska bi mogla odustati od veta na europski proračun i financijski paket vrijedan 1,8 bilijuna eura ako čelnici EU-a prihvate izjavu kojom se pojašnjava povezanost EU fondova i vladavine prava, rekao je zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Gowin.

U izjavi za medije nakon sastanka s nekolicinom dužnosnika Europske komisije, Gowin je rekao da Poljska shvaća da bi veto na sedmogodišnji proračun (VFO) vrijedan 1,1 bilijun eura, te fond za oporavak nakon koronakrize vrijedan 750 milijarda eura, financijski pogodio Poljsku i druge članice EU-a.

Mađarska i Poljska blokiraju cijeli financijski paket težak preko 1800 milijardi eura jer ne žele da se dodjela sredstava iz europskog proračuna uvjetuje poštivanjem načela vladavine prava. Za dogovor o VFO-u i za odluku o vlastitim prihodima europskog proračuna potrebna je suglasnost svih zemalja članica, što znači da bez pristanka Mađarske i Poljske nema rješenja. Vjerojatno zadnja prigoda za prevladavanje blokade bit će samit čelnika zemalja članica koji se održava 10. i 11. prosinca.

You may also like

0 comments