Home Geopolitika Europska unija osudila novi val nasilja u Ukrajini

Europska unija osudila novi val nasilja u Ukrajini

by admin

Europska unija i Ban Ki-moon osudili su u ponedjeljak novi val nasilja u Ukrajini gdje je deset osoba smrtno stradalo u novim sukobima na proruskom pobunjeničkom istoku dok je Moskva optužila Kijev da priprema ofenzivu.

“Osuđujemo nedavnu eskalaciju sukoba koji su nastavljeni” u noći s nedjelje na ponedjeljak, izjavila je glasnogovornica Europske komisije Catherine Ray pozivajući borce da poštuju “u potpunosti prekid vatre”, na snazi od polovice veljače ali gotovo svakodnevno kršen, i poduzmu “sve prikladne mjere u zaštiti civila”.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon kazao je da je “jako zabrinut zbog nedavne eskalacije nasilja na istoku Ukrajine”, ocjenjujući “neprihvatljivim stalno kršenje prekida vatre i gubitak ljudskih života koji iz toga proizlazi”. Rusija je pak izjavila da joj se čini da Ukrajina priprema novu ofenzivu. “Zabrinuti smo tijekom događaja zadnjih dana koji jako liči pripremi vojne akcije”, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za tisak u Moskvi.

Ukrajina je kao odgovor prebacila odgovornost na Rusiju. U priopćenju ukrajinska diplomacije je dovela u pitanje “provokativna djelovanja” separatista “koje podržava Ruska Federacija” pozivajući je da “poduzme hitne mjere oko prekida eskalacije”.

Related Posts