Europska unija neće žrtvovati svoju budućnost zbog dogovora

Dužnosnik
Europska unija “nikada neće žrtvovati svoju budućnost” kako bi po cijenu ustupaka koji bi oslabili zajedničko tržište postigla dogovor o razdoblju nakon brexita, upozorio je u utorak glavni europski pregovarač Michel Barnier.

Britanski premijer Boris Johnson ocijenio je ranije danas da su stavovi Londona i EU i dalje vrlo udaljeni. Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavili su u ponedjeljak da će Johnson tijekom sljedećih nekoliko dana doputovati u Bruxelles kako bi iznio konačne planove za trgovinski sporazum prije nego što Britanija napusti jedinstveno tržište EU-a 1. siječnja 2021.

Kažu da su ključna pitanja osiguranje pravednih uvjeta na tržištu, ribarstvo i način rješavanja budućih sporova, ali čini se da nijedna strana nije spremna učiniti ustupke.

Velika Britanija je 31. siječnja izašla iz EU-a, a 31. prosinca istječe prijelazno razdoblje kada London napušta i jedinstveno tržište EU-a i carinsku uniju. Ako dvije strane ne postignu sporazum, 1. siječnja će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

You may also like

0 comments