Europska unija neće dopustiti da je Turska ucijenjuje

Plenković
Europska unija neće se dati ucjenjivati i od Turske traži da poštuje sporazum o zaustavljanju migranata, izjavili su u petak u Zagrebu europski ministri vanjskih poslova.

Uoči izvanrednog sastanka, ministri su podržali Grčku da poduzima sve nužne mjere za zaštitu vanjskih granica Unije te istaknuli kako će razmotriti inicijativu za stvaranje sigurne zone na sjeveru Sirije. Pozdravili su primirje koje su u četvrtak postigli Rusija i Turska kao prvi korak prema deeskalaciji nasilja.

Ministrima će se uvodno obratiti premijer Andrej Plenković koji je uoči sastanka izjavio kako vjeruje da će se nastaviti dijalog s Turskom.

– Trebamo nastavak političkog dijaloga s Turskom i povratak poštivanju sporazuma iz 2016. To je jedino rješenje da se ne ponovi situacija otprije četiri godine, a u sklopu hrvatskog predsjedanja smo napravili sve da se kroz nastavak razgovora dođe do kompromisa, poručio je Plenković. Prije svega postoji humanitarni interes da se izbjegne situacija u kojoj se migranti prebacuju na grčku granicu u uvjerenju da je ona otvorena, a to nije tako, dodao je.

Plenković kaže kako bi najprimjerenije bilo da se migranti s granice vrate natrag u Tursku.

– Nije riječ o ljudima koji su trenutno došli iz Idliba nego o ljudima koji su godinama u Turskoj. Tamo ih je oko 3,7 milijuna. To je opterećujuća činjenica za Tursku, ali su oni tamo bili u organiziranom prihvatu, rekao je.

Plenković ističe da grčka policija štiti vanjsku granicu Europske unije.

– Uvijek smo protiv nasilja i za humanitarni pristup, ali smo jednako tako i protiv ilegalnih prelazaka granica. vjerujemo da se mogu poduzeti mjere koje neće nužno uključivati korištenje gumenih metaka, poručio je, a prenosi HRT.

Na izvanrednom sastanku u Zagrebu ministri dogovaraju zajednički odgovor na krizu koja je zaprijetila novim migrantskim valom prema Europi.

Policija upozorava građane da se u jutarnjim i prijepodnevnim satima, u povodu održavanja događaja na visokoj razini, očekuju manje gužve i povremeni zastoji u prometu i to na prilaznim pravcima prema užem središtu Zagreba te Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Nakon dugog sastanka u Moskvi, Vladimir Putin i Reccep Tayyip Erdogan dogovorili su primirje. Primirje će u uporištu sirijski pobunjenika započeti u ponoć, piše Al Jazeera.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin objavli su kako će primirje u Idlibu početi u ponoć. Objavljeno je to nakon sastanka u Moskvi koje je trajalo šest sati, piše Al Jazeera.

Eskalacija napetosti u Idlibu, gdje je Turska srušila tri zrakoplova sirijskog režima i, po podatcima što ih je objavila nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava, ubila desetke njegovih vojnika, minirala je dogovor o prekidu sukoba i o uspostavi razvojačene zone koji su Putin i Erdogan postigli u Sočiju 2018.

Erdogan je u četvrtak u Moskvi rekao novinarima kako Turska “neće šutjeti” kada je riječ o napadima sirije snaga te je upozorio kako će Ankara odgovoriti na napade.

Putin je kazao kako se Rusija nije uvijek slagala s turskim partnerima, no kako se nada da će dogovor dovesti do smanjenja humanitarne krize na tom području. “Radit ćemo zajedno na pružaju pomoći potrebitim Sirijcima”, rekao je Erdogan.

Dodao je također da turske vojne snage zadržavaju pravo na odmazdu u slučaju napada sirijskog režima u regiji. Dogovorena je uspostava sigurnosnog koridora duž ključne autoceste u Idlibu i uvode se zajedničke patrole od 15. ožujka, rekli su ruski i turski ministri vanjskih poslova u zajedničkoj izjavi.

Sigurnosni koridor protezat će se šest kilometara sjeverno i šest kilometara južno od autoceste M4.

Zajedničke patrole krenut će iz naselja Trumba, zapadno od strateškog grada Saraqiba i prolaziti do naselja Ain al Havr, rekli su ministri. U devetogodišnjem ratu u Siriji sukobljavaju se sirijske snage koje podupire Rusija s pobunjenicima koje podržava Turska.

U četvrtak je najmanje 16 civila poginulo u ruskim zračnim napadima u blizini grada Maarat Misrin u Idlibu, navode službenici civilne zaštite koji pomažu u uklanjanju ruševina i traže preživjele. Rusija negira gađanje civila.

You may also like