Europska unija neće blokirati kineski kabel

Geopolitika interneta

Europska unija zauzela je neutralan stav usred zahuktale bitke između Kine i Amerike za preraspodjelu kontrole nad globalnom internetskom infrastrukturom. Kako piše Bloomberg, krajem ove godine u francuskoj luci Marseille iz mora će izroniti “Kabel mira” – podmorski internetski kabel dugačak gotovo 12.100 kilometara.

Kabel će se protezati kopnenim dijelom Kine i Pakistana, potom uranja u Indijski ocean, prolazi pored Roga Afrike te dnom Sredozemnog mora dolazi do francuske obale. Kapacitet će mu biti toliki da će u jednoj sekundi moći prenijeti podataka dovoljnih za 90.000 sati gledanja filmova na Netflixu.

Glavna svrha kabela je značajno poboljšanje internetske veze kineskim kompanijama koje posluju u Africi i Europi. “To je plan projiciranja kineske moći prema Africi i Europi”, ocjenjuje Jean-Luc Vuillemin, šef međunarodnih mreža u francuskoj telekomunikacijskoj kompaniji Orange.

Ta će kompanija biti operater postaje u Marseilleu gdje “Kabel mira” završava. No, projekt označava i novu točku u geopolitici interneta.

Naime, kabel gradi kineska kompanija Hengtong Optic-Electric čiji je treći najveći dioničar Huawei, proizvođač telekomunikacijske opreme koji se našao u središtu američko-kineskog sukoba za globalnu tehnološku dominaciju. Huawei je također uključen i u isporuku opreme za kopnene postaje “Kabela mira” te podvodne prijenosne opreme.

Valja istaknuti kako podmorski internetski kabeli imaju značajnu stratešku važnost. Trenutno 400 takvih kabela prenosi 98 posto globalnog podatkovnog i telefonskog prometa. Većina njih je u američkom vlasništvu ili su im operateri kompanije iz SAD-a.

To dodatno osnažuje američku tehnološku dominaciju, ali i daje osjećaj sigurnosti Washingtonu i njegovim saveznicima da podatkovni i telefonski promet neće biti podložan sabotažama ili prisluškivanju.

No, to se ubrzano mijenja. Procjene analitičara govore da je Kina već 2019. postala ishodišna točka, vlasnik ili dobavljač opreme za 11,4 posto svih podmorskih telekomunikacijskih kabela u svijetu. Između 2025. i 2030. taj će udjel narasti na 20 posto.

SAD je već upozorio na prijetnju koja proizlazi iz telekomunikacijske infrastrukture iza koje stoji Kina. Bivši američki šef diplomacije Mike Pompeo lani je pozvao međunarodnu zajednicu da “osigura kako podmorski kabeli koji spajaju pojedine zemlje na internet nisu namijenjeni obavještajnom prikupljanju podataka od strane Narodne Republike Kine”.

U određenim slučajevima SAD i saveznici blokiraju kineske ambicije. Tako je 2018. australska vlada zaustavila projekt Huaweija koji je Solomonske otoke, Papuu Novu Gvineju i grad Sydney trebao spojiti sa skupinom pacifičkih otočnih država.

Osim toga, prošle godine je preusmjeren dio trase 12.800 kilometara dugog kabela od Los Angelesa do Hong Konga – čiju gradnju dijelom financiraju Google i Facebook – nakon što su američke agencije za nacionalnu sigurnost blokirale planove spajanja s teritorijem pod kineskom upravom.

Međutim, upućeni izvori Bloomberga tvrde kako je vlada u Parizu spremna oduprijeti se američkom pritisku u vezi “Kabela mira”. Prošlog mjeseca predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako francuska vlada ne želi izolirati Kinu u gradnji internetske infrastrukture, dijelom i zato što Francuska neće morati “potpuno ovisiti o američkim odlukama”.

K tome, na zajedničkoj konferenciji za novinare 5. veljače kojoj je nazočio Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel također se usprotivila planovima o izolaciji Kine, kazavši kako ne smatra da je odvajanje od Kine “ispravan način, posebno u digitalnom dobu”, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments