Europska unija ne želi nelojalnog konkurenta

Politico.eu
Europska unija spremna je s Velikom Britanijom sklopiti vrlo ambiciozan sporazum o trgovini, bez carina i kvota, ali uvjet za to je otvoreno i pošteno tržišno natjecanje bez nelojalne konkurencije, izjavio je u ponedjeljak glavni europski pregovarač za brexit Michel Barnier.

“Spremni smo predložiti vrlo ambiciozan sporazum o trgovini”, rekao je Barnier predstavljajući polazišta za pregovore o budućim odnosima s Britanijom. Očekuje se da će Vijeće EU-a do 25. veljače odobriti mandat za pregovore, koji bi mogli početi u ožujku. Cilj je zaključiti sporazum prije nego što istekne prijelazno razdoblje 31. prosinca ove godine. Dotad se Britanija ponaša kao da je članica EU-a, ali bez prava glasa.

Ona može tražiti produljenje prijelaznog razdoblja, najkasnije do srpnja 2020, no premijer Boris Johnson isključuje tu mogućnost. Ne bude li produljenja i ne dogovori li se novi sporazum, Velika Britanija krajem 2020. izlazi iz jedinstvenog tržišta i carinske unije. Dvije bi strane bi morale trgovati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije, a to znači scenarij “tvrdog brexita”, naglog kidanja svih veza koje se stvarane u proteklih 47 godina.

Komisija ističe da ambicioznog sporazuma neće biti ako se ne osiguraju jednaki uvjeti za britanska i europska poduzeća, što znači da se Velika Britanija ne bi smjela previše udaljavati od pravila EU-a u pogledu socijalnih, ekoloških, klimatskih, sanitarnih i fiskalnih standarda te pitanja državnih potpora. EU ne želi u svojoj blizini imati “Singapur na Temzi”, odnosno Britaniju koja bi koristeći niže standarde bila nelojalna konkurencija europskim poduzećima.

“Što više Velika Britanija bude bliže europskim standardima, to će imati bolji pristup europskom jedinstvenom tržištu, ali ništa nije besplatno”, ističe Barnier. Pregovori o budućim odnosima, zbog kratkoće vremena, uglavnom će se usmjeriti na trgovinski sporazum, pitanja sigurnosti i institucionalnim aranžanima za rješavanje sporova.

Jedno od težih pitanja bit će dogovor o ribarstvu, koji su i London i Bruxelles obećali dogovoriti do srpnja. Barnier ističe da je potrebno osigurati recipročan pristup teritorijalnom vodama jedne i druge strane, donosi Politico.

Europska unija i Velika Britanija u ponedjeljak su već pokazale razdor oko vizije budućih odnosa – britanski premijer Boris Johnson najavio je kako London neće pristati na prihvaćanje europskih pravila, a Bruxelles da će time uvjetovati pristup europskom tržištu.

Konzervativni britanski čelnik rekao je kako su Britancima bila ponuđena dva scenarija. Onaj u kojem zadržavaju puni pristup europskom tržištu, uz prihvaćanje njegovih pravila i sudova kao što to čini Norveška, ili potpisivanje trgovinskog sporazuma kojim se otvara tržište, ali se izbjegava europska birokracija kao što to ima Kanada.

Sporazum CETA između EU-a i Kanade stupio je na snagu 2017. godine. Glavni pregovarač Europske unije Michel Barnier u ponedjeljak je pak pozvao da se u novom sporazumu zadrže “mehanizmi koji čuvaju visoke standarde u društvenim, ekološkim, poreznim i pitanjima državnih subvencija”.

Britancima je poručio da će pristup europskom tržištu biti proporcionalan prihvaćanju europskih pravila. Francuz je rekao kako je s Johnsonom već dogovorio da će budući odnosi sprečavati “nepravedne kompetitivne prednosti”. Poručio je i kako sporazum mora uključivati dogovor o ribarstvu u kojem se treba zadržati “recipročan pristup tržištima i vodama”.

Iako ribarstvo predstavlja samo mali dio britanskog gospodarstva, to je pitanje bilo jedno od najistaknutijih u kampanji za brexit. Mnogi Britanci smatraju kako im je europski sustav Zajedničke ribarstvene politike znatno naštetio, jer europski ribari u velikoj mjeri love u britanskim teritorijalnim vodama.

Stoga se smatra da će ribarstvo biti jedno od najvećih točki prijepora u pregovorima. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je kako je to pitanje “ključni ekonomski interes za njegovu državu koji mora biti obranjen” u razgovorima dviju strana.

London i Bruxelles moraju zaključiti sporazum prije isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca ove godine. Dotad se Velika Britanija ponaša kao članica EU-a, ali bez prava glasa. Europski čelnici upozoravaju kako je taj period prekratak za postizanje dogovora, no produljenje može tražiti samo London, do srpnja ove godine.

You may also like

0 comments