Europska unija može primiti milijun prognanika bez problema?

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava je izjavio da Europska unija može primiti oko milijun izbjeglica, javlja Euractiv.“Europska unija ima više nego dovoljno sredstava i mogućnosti da pruži utočište, tijekom nekoliko godina, za milijun izbjeglica koje su pobjegle pred sukobima u Siriji i drugdje”, izjavio je princ Zeid Ra’ad Al Hussein.  Ovakav medijski istup dolazi netom prije sastanka ministara unutarnjih poslova EU koji imaju problema s raspodjelom 40.000 tražitelja azila koji se trenutno nalaze u Italiji i Grčkoj.

Princ Al-Hussein je napomenuo da bi čak i milijun izbjeglica predstavljao samo 0,2% populacije EU te podsjetio na primjer Libanona koji je prihvatio izbjeglica u visini četvrtine svoje populacije. Al Hussein je izbjegavao spomenuti primjer svoje domovine Jordana, koji ima registrirano 627.000 sirijskih izbjeglica. Ovakvi komentari dolaze u vrijeme kada sve veći broj migranata riskira svoje živote pokušavajući prijeći Sredozemno more u malim brodovima. Samo ove godine je više od 100.000 migranata prešlo Sredozemlje, a više od 1.800 ih se utopilo u nesrećama.

François Crépeau, jedan od najviših stručnjaka UN-a za ljudska prava migranata, tvrdi da je olakšavanje legalne migracije jedna od ključnih komponenti rješavanja problematike migracije: “Migranti često imaju jako malo opcija, a zatvaranje granica nema nikakvog učinka.” Ministri unutarnjih poslova se sastaju danas u Bruxellesu kako bi razmotrili prijedlog Europske komisija o distribuciji migranata po zemljama EU. Italija i Grčka se brinu od 40.000 izbjeglica, a talijanski premijer Matteo Renzi je zaprijetio zabranom ulaska brodovima koji spašavaju migrante u talijanske luke. (Telegram.hr)

You may also like