Europska unija izlazi iz recesije, Hrvatska ne!

Bruxelles – Gospodarstvo Europske unije blago je ubrzalo u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju dok su aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu stagnirale nakon blagog rasta u prethodna tri mjeseca, pokazale su u petak druge procjene europskog statističkog ureda.

U razdoblju od listopada do prosinca 2014. gospodarske aktivnosti u Europskoj uniji porasle su 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su uvećane 0,3 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci Eurostata koji je time potvrdio prošlomjesečne procjene. Potvrđena je i procjena za eurozonu čije je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju 2014. poraslo 0,3 posto na tromjesečnoj razini, nakon 0,2-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna.

Hrvatsko je gospodarstvo prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata stagniralo u četvrtom tromjesečju 2014. u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti porasle 0,2 posto. U prvom su prošlogodišnjem tromjesečju aktivnosti po Eurostatu na tromjesečnoj razini porasle 0,3 posto, dok su se u drugom smanjile 0,2 posto. Među zemljama članicama EU-a najsnažniji su rast u četvrtom tromjesečju 2014. na tromjesečnoj razini zabilježila Estonija i Švedska, za 1,1 posto. Slijedi Mađarska s 0,9 posto.

Pad aktivnosti na tromjesečnoj razini zabilježili su Cipar, za 0,7 posto, Grčka, za 0,4 posto, te Austria i Finska, za po 0,2 posto. Na godišnjoj su razini aktivnosti u EU porasle u četvrtom tromjesečju 1,3 posto, čime je Eurostat također potvrdio prošlomjesečne procjene. U trećem tromjesečju BDP je porastao 1,2 posto. Višu je stopu rasta u četvrtom tromjesečju zabilježila i eurozona, od 0,9 posto, nakon 0,8-postotnog rasta u trećem tromjesečju.

Aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu porasle su prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. U trećem su tromjesečju smanjene na godišnjoj razini 0,6 posto. Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najsnažniji je rast na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju zabilježila Mađarska, za 3,4 posto, te Poljska, za 3,2 posto.

Pad aktivnosti zabilježili su samo Cipar, za 1,9 posto, te Italija, za 0,5 posto, te Austrija i Finska, po 0,2 posto. Najsnažniji je doprinos rastu u četvrtom tromjesečju 2014. i u EU i u eurozoni pružila potrošnja kućanstava, s udjelom od 0,3 odnosno 0,2 postotnog boda. Skroman pozitivan doprinos dala su i bruto ulaganja u fiksnu imovinu, od 0,1 postotni bod u EU i eurozoni.