Europska unija istražuje uvoz čelika iz Rusije, Brazila i Srbije

Europska komisija objavila je u četvrtak da će slijedom žalbe europskih proizvođača provjeriti preplavljuju li Rusija, Brazil, te Srbija, Ukrajina i Iran tržište Europske unije jeftinim vruće valjanim čelikom te legiranim i nelegiranim čelikom.

Danas pokrenuta istraga bit će fokusirana na razdoblje od 1. srpnja prošle do 30. lipnja ove godine, navode u Bruxellesu. Osim izvoznika čelika i željeza iz Rusije i Brazila, Komisija će također istražiti one iz Srbije, Ukrajine i Irana. Kompanije su dobile rok od 15 dana da Europskoj komisiji dostave detaljne informacije.

Europsko udruženje proizvođača čelika Eurofer, čiji članovi proizvode više od četvrtinu željeza i čelika u EU, pokrenulo je slučaj podnošenjem žalbe u svibnju. “Podnositelj žalbe podastro je dokaz da se uvoz proizvoda iz dotičnih zemalja, koji su obuhvaćeni istragom, povećao u apsolutnom izrazu i u smislu tržišnog udjela”, objavila je Komisija u službenom listu.

Bruxelles može uvesti carine na uvoz proizvoda ako postoje dokazi da se prodaju po cijenama nižima od tržišnih i da nanose štetu europskoj konkurenciji. Trenutno EU vodi 10 antidampinških istraga vezanih za proizvode od čelika.

You may also like