Europska unija daje novac za balkanske prlinovode

Članice EU-a u utorak su poduprle plan kojim se planira investirati 217 milijuna eura u prekograničnu energetsku infrastrukturu, uključujući plinske mreže u Središnjoj i Istočnoj Europi te novi visokonaponski kabel između Britanije i Francuske.

Kad je riječ o Hrvatskoj, s 4,8 mil. eura podržat će se Plinacrova izrada studije za interkonekciju Hrvatske i Slovenije (Bosiljevo-Karlovac-Lučko-Zabok-Rogatec). Financiranje dobivaju studije za interkonekcije Rumunjske, Bugarske, Austrije i Mađarske, jer se žele stvoriti uvjeti za dolazak kaspijskog plina i drugih potencijalnih izvora, kao primjerice LNG-a, do središnje Europe.

Europska unija dodijelila je 179,3 mil. eura za izgradnju rumunjske sekcije plinovoda BRUA. Tu sekciju će graditi rumunjski operator plinskog transportnog sustava Transgaz, a bit će duga 550 km i prolazit će od bugarske do mađarske granice. Kapacitet plinovoda će biti 1,5 mlrd. m3 u smjeru prema Bugarskoj i 4,4 mlrd. m3 u smjeru prema Mađarskoj. Plinovoda BRUA bi trebao povezati Bugarsku i Austriju preko Rumunjske i Mađarske te bi tako trebao pomoći diversifikaciji dobave plina i povećanju energetske sigurnosti u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, javlja rumunjski dnevnik ‘Nine o’Clock’. Istodobno će Bugarska od EU-a primiti 850 000 eura nepovratnih sredstava za izradu studija za poboljšanje plinske transportne mreže, što je važno za izgradnju plinovoda BRUA. Sva ta sredstva su dio od ukupno 217 mil. eura pomoći koju je EU namijenio za ključne tranzitne energetske projekte u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi. U pitanju je ukupno 15 projekata, od čega je devet plinskih i šest elektroenergetskih, javlja bugarski dnevnik ‘Novinite’.

Ruska plinska tvrtka Gazprom poslala je račun ukrajinskoj naftnoj i plinskoj tvrtki Naftogaz na 2,5 mlrd. dolara za nepreuzeti prirodni plin u trećem tromjesečju 2015. godine, što je u skladu s postojećim plinskim ugovorom i klauzulom ‘uzmi ili plati’. Prema tom ugovoru, Nagftogaz je dužan godišnje kupiti od Gazproma minimalnu količinu plina ili platiti za njega ako ga ne preuzme. U trećem tromjesečju 2015. godine ta bi količina, prema ruskom izračunu, iznosila 10,5 mlrd. m3. Gazprom je 2015. godine najavio da je dogovoreno nakon pregovora s ukrajinskom stranom i Europskom unijom da će klauzula ‘uzmi ili plati’ biti ukinuta za 4. tromjesečje 2015. i 1. tromjesečje 2016. U međuvremenu je Naftogaz u 3. tromjesečju smanjio i sasvim prestao uvoziti ruski plin pa je Gazprom aktivirao spomenutu klauzulu.

Istodobno je Ukrajina Gazpromu povisila tranzitne tarife za transport ruskog plina za više od 50%, objavio je ukrajinski ministar energetike i industrije ugljena Volodimir DEMČIŠIN. Kako je objasnio, prema novim izračunima tranzitne tarife u buduće će iznositi 0,045 USD/(m3 100 km) umjesto 0,027 USD/(m3 100 km) kao do sada. No, Gazprom je još u ljeto 2015. godine najavio mogućnost poskupljenja tranzita kroz Ukrajinu, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

You may also like

0 comments