Europska tržišta, Grčka u fokusu

Na europskim burzama su u utorak ujutro cijene dionica pale, jer ulagače zabrinjava sudbina Grčke nakon što jučerašnji sastanak ministara financija eurozone o grčkim dužničkim problemima nije dao rezultate. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,3 posto, na 1.497 bodova, nakon što je jučer skliznuo 0,1 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,7 posto. Pad cijena dionica posljedica je neuspjeha jučerašnjih pregovora ministara financija eurozone o rješavanju grčkih dužničkih problema, nakon što je Atena odbila produljenje programa financijske pomoći, kao i sve kompromisne prijedloge euroskupine. Grčki ministar financija Janis Varufakis nije, pak, iznio nikakve konkretne prijedloge kako dalje, pa su ministri Grčkoj dali rok do kraja tjedna da prihvati postojeći program. “Sljedeći korak mora poduzeti Grčka, a što se tiče kalendara preostaje još ovaj tjedan”, rekao je predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Grčka bi 28. veljače trebala dobiti zadnju tranšu od 7,2 milijarde eura pomoći, ali ako provede nove proračunske rezove, što je novoj vladi na čelu sa Sirizom neprihvatljivo. Stoga bi se uskoro Grčka mogla naći bez novca za isplatu dospjelih dugova, što može rezultirati i njezinim izlaskom iz eurozone. “Rizik je velik, a pritisak snažan. Obje strane morale bi se pomaknuti, a prostor za manevar je malen”, kaže Joost Van Leenders, ekonomist u tvrtki BNP Paribas Investment Partners. Najviše su jutros, 1 posto, pale cijene dionica banaka koje su najviše izložene dugovima Grčke i drugih prezaduženih članica eurozone.

Ulagači su oprezni i zbog toga što im nedostaje usmjerenje s Wall Streeta, gdje se jučer nije radilo zbog blagdana. No, tržištima podršku pruža stabilnost cijena nafte. Nakon što je jučer cijena barela na londonskom tržištu dosegnula 62,57 dolara, najvišu razinu u osam tjedana, jutros se kreće oko 62,10 dolara. I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,1 posto. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, na 17.987 bodova, skliznuvši s najviše razine u osam godina.