Europska središnja banka treba osigurati niske troškove zaduživanja

Portugalski premijer
Koronarecesija izjeda proizvodne kapacitete u eurozoni i vlade se uz potporu Europske središnje banke (ECB) moraju povoljno zaduživati kako bi osigurale uvjete za izlazak iz krize, upozorio je portugalski guverner Fabio Panetta.

ECB mora zadržati troškove zaduživanja na superniskoj razini kako bi vlade potrošnjom mogle utrti put izlasku iz recesije koju je prouzročila pandemija koronavirusa, izjavio je za portugalski list Expresso guverner Panetta, član upravnog odbora ECB-a.

“Povoljni uvjeti financiranja stvaraju najbolje okruženje za efikasnu fiskalnu politiku koja pak stvara uvjete za privatni sektor, omogućujući mu da u potpunosti iskoristi povoljne uvjete financiranja, kreirane našim mjerama”, citira Expresso Panettine riječi.

ECB je već najavio da će na sjednici u prosincu dodatno ublažiti monetarnu politiku, naznačivši da će vjerojatno posegnuti za pojačanom kupnjom imovine i dodatnim instrumentima jačanja likvidnosti. “Možemo još puno toga napraviti kombinacijom naših programa kupnje imovine i našim mjerama potpore financiranju realnog gospodarstva kroz banke i tržišta obveznica”, ustvrdio je portugalski guverner.

Ne treba sumnjati da je ECB spreman poduzeti konkretne mjere, naglasio je.

You may also like

0 comments