Europska središnja banka ostavila kamate nepromijenjenima

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je potvrdila ključne kamatne stope te aktualni iznos i rok programa kupovina imovine, a njezin čelnik Mario Draghi poručio je da na sjednici nisu razmatrali ni okončanje ni produljenje aktualnog programa nakon ožujka 2017. godine.

Kako se navodi u priopćenju, Upravno vijeće ECB-a na današnjem je sastanku odlučilo zadržati kamatne stope nepromijenjenima. Ključna kamatna stopa potvrđena je na rekordno niskih nula posto, a zadržana je i ona od minus 0,4 posto na depozite banaka kojom se zajmodavce nastoji ohrabriti na veće kreditiranje kompanija i kućanstava umjesto da novac čuvaju kod središnje banke.

U priopćenju su ponovili kako Upravno vijeće i dalje očekuje da će ključne kamatne stope ECB-a ostati na sadašnjim ili nižim razinama tijekom duljeg razdoblja a svakako dulje no što će se provoditi program kupnje vrijednosnica.

Što se tiče nestandardnih mjera, Upravno je vijeće potvrdilo kako se predviđa da će se mjesečne kupovine vrijednosnica u vrijednosti od 80 milijardi eura provoditi do kraja ožujka 2017. godine, a po potrebi i dulje, te u svakom slučaju sve dok u Upravnom vijeću ne zaključe da je došlo do postojane prilagodbe inflacijskih kretanja u skladu s ciljanom razinom stope inflacije.

Draghi smatra da bi se situacija u gospodarstvu eurozone trebala i dalje postupno poboljšavati, uz jačanje inflacije u idućim mjesecima. Ponovno je ipak upozorio na rizike za moguće slabljenje gospodarske aktivnosti, precizirajući kako je većinom riječ o vanjskim čimbenicima, odnosno o gospodarskim događanjima u zemljama izvan eurozone.

Gospodarski oporavak u eurozoni po njegovim bi riječima trebao ostati pritisnut prigušenom stranom potražnjom te je poručio da će središnja banka nastaviti poduzimati korake, ako bude potrebno, koristeći se pritom svim instrumentima koji joj stoje na raspolaganju. Uz to, sudionicima tiskovne konferencije Draghi je poručio da u Upravnom vijeću zasad nije razmatrana mogućnost okončanja odnosno produljenja aktualnog programa kupovina vrijednosnica, otklonivši time špekulacije koje su se pojavile posljednjih dana na financijskim tržištima.

You may also like