Europska pučka stranka za zajedničko rješenje migrantske krize

Potrebno je zajedničko europsko rješenje migrantske krize uz snažniji i ciljani angažman EU-a u Siriji i susjednim zemljama, izjavio je u nedjelju u Beču ministar vanjskih i euroskih poslova Miro Kovač na petom seminaru ministara vanjskih poslova iz redova Europske pučke stranke (EPP).

“Želimo imati zajedničko europsko riješenje migrantske krize . Moramo pomoći Grčkoj, surađivati s Turskom, ali srednjoročno i dugoročno problem migranata i izbjeglica sa Srednjeg istoka možemo riješiti snažnijim i ciljanim angažmanom EU-a u Siriji i susjednim zemljama”, izjavio je Kovač Hini.

Dodao je da je Hrvatska jedna od zemalja na balkanskoj ruti kroz koju je prošlo više od 600.000 izbjeglica. “Ponosni smo na uspostavu koordinacije sa Slovenijom, Srbijom i Makedonijom, jer je pridonijela smanjenju priljeva izbjeglica i migranata u EU.” rekao je šef hrvatske diplomacije.

Austrijski ministar vanjskih poslova sebastian Kurz smatra kako je potrebo razgovarati sa zemljama u kojima ima najviše izbjeglica, tranzitnim zemljama i zemljama istočnog partnerstva.

Moramo zaustaviti nekontrolirane ilegalne masovne ulaske migranata u EU, zauzauzimajući se za učinkovito osiguranje njezinih vanjskih granica, drži on. “Zatvorili smo balkansku rutu, slično ćemo pokušati dogovoriti s Italijom” rekao je Kurz.

Supredsjedatelj skupa i predsjednik odbora za vanjsku politiku u Europskom parlamentu Elmar Brook zauzeo se za pomoć migrantima koji bježe od rata, ali masovne migracije iz sjeverno afričkih zemalja Tunisa, Alžira i Maroka treba zaustaviti,

Na skupu se razgovaralo i o stanju na jugoistoku Europe te o zemljama Istočnog partnerstva. “Glede Jugoistočne Europe, zaključili smo da zemlje u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu, ako hoće, imaju pravo na europsku perspektivu. Sukladno Solunskoj agendi iz 2003. podržavamo europske perspektive za sve zemlje Jugoistične Europe uz ispunjenje svih kriterija za pristup u EU.” rekao je Kovač. “Ne želimo i nije prihvatljivo da zemlje Jugoistočne Europe budu primljene u EU i da importiramo njihove probleme” dodao je.

Na petom ministarskom seminaru iz EPP-a sudjelovali su ministri članica EU-a Austrije, Hrvatske, Cipra i Bugarske, zemalja zapadnog Balkana Albanije, BiH, Kosova, Srbije i Makedonije te Istočnog partnerstva Armenije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

You may also like