Europska potražnja spustila cijenu nafte

Treći val pandemije

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 68 dolara budući da trgovce zabrinjava rast zaliha u SAD-u i obustava cijepljenja protiv covida 19 cjepivom značajnog proizvođača u nekoliko europskih zemalja.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala na 67,77 dolara, a na američkom tržištu se trgovalo po 64,22 dolara.

Njemačka, Francuska i Italija objavile su da će obustaviti cijepljenje građana cjepivom Oxford/AstraZenece nakon izvješća o mogućim ozbiljnim nuspojavama, iako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila da nije utvrđena veza s tim cjepivom.

Obustava je produbila zabrinutost zbog sporog tempa cijepljenja u Europskoj uniji, koji prijeti gospodarskom oporavku i potražnji za gorivima.

Pandemija je potopila potražnju za naftom, a cijene su se u međuvremenu vratile na pretpandemijsku razinu. Rast je ipak ograničen zbog sporog procjepljivanja u mnogim zemljama.

Trgovce muči i rast zalihe sirove nafte u SAD-u jer rafinerijama treba vremena da se potpuno oporave od polarnog vala koji je zaustavio preradu u Teksasu i drugim saveznim američkim državama.

Analitičari očekuju da će današnje izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazati pad zaliha u prošlom tjednu. U prethodnom tjednu bile su porasle za 12,8 milijuna barela, daleko više no što se očekivalo.

Izvješće će biti objavljeno tokom dana, a vlada će službene podatke objaviti sutra.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 68,18 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments