Europska komisija zalaže se za brže reforme i smanjenje javnog duga u Sloveniji

Oporavak gospodarstva do kojega je došlo krajem prošle i ove godine Slovenija bi morala iskoristiti za ubrzanje reformi usmjerenih na otklanjanje makroekonomskih neravnoteža, preporuke su Europske komisije što ih je iznijela u zadnjem izvješću o makroekonomskim neravnotežama u državama članicama EU-a.

Komisija pritom Sloveniji posebice preporuča reforme na području mirovinskog i zdravstvenog sustava, korporativnog upravljanja, privatizacije i administrativnih postupaka, a smatra i da bi što prije trebala uvesti porez na nekretnine.  Redovna revizija mjera za uklanjanje makroekonomskih neravnoteža kroz tzv. “europski semestar”, u sklopu usklađivanja europske fiskalne politike, uvedena je 2011. godine. Slovenija je, nakon dvije godine opomena, za ovu godinu dobila pozitivnu ocjenu, ali uz opaske da bi ponovni rast gospodarske aktivnosti nakon višegodišnje recesije morala bolje iskoristiti za ubrzavanje reformi kako bi što prije postupno došla do uravnoteženog odnosa proračunskih prihoda prihoda i rashoda.

Zbog većeg novčanog tijeka, uslijed povećanja BDP-a, Slovenija je planirala da će proračunski deficit iduće godine smanjiti na 1,98 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u 2017. na samo 1,74 posto, sa 2,9 posto BDP-a koliko se očekuje na kraju ove godine.

You may also like

0 comments