Europska komisija uvodi mjere porezne transparentnosti

Bruxelles – Europska komisija u srijedu je najavila da će u ožujku predstaviti paket o poreznoj transparentnosti, koji će sadržavati zakonodavni prijedlog za automatsku razmjenu informacija o poreznim rješenjima, u sklopu borbe protiv izbjegavanja plaćanja poreza i agresivnog planiranja porezne politike.
“Prosperitetnoj Europi potrebni su pravedni, transparentni i predvidivi porezni sustavi kako bi poduzeća mogla ulagati i kako bi se vratilo povjerenje potrošača. Kao dio našeg rada za dublje i pravednije unutarnje tržište želimo uspostaviti veću poreznu transparentnost i osigurati pravednije porezno natjecanje unutar EU-a i u svijetu. Nije prihvatljivo da se porezna tijela moraju oslanjati na curenje informacija kako bi provela porezna pravila”, izjavio je potpredsjednik Komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis. U srijedu je na sastanku Komisije održana orijentacijska rasprava o borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza.

Dogovoreno je da je jedan od glavnih ciljeva osigurati da se poduzeća oporezuju na području na kojemu njihove gospodarske djelatnosti ostvaraju dobit te da im se onemogući izbjegavanje plaćanja doprinosa s pomoću agresivnog planiranja porezne politike. “Zlouporaba porezne prakse i štetni porezni režimi nalaze pogodno tlo u mraku. Transparentnost i suradnja njihovi su prirodni neprijatelji. Vrijeme je za novu eru međusobne otvorenosti među poreznim upravama i za novo doba solidarnosti među vladama kako bi se svima osiguralo pravedno oporezivanje. Komisija je u potpunosti predana svojem cilju osiguranja najviše razine porezne transparentnosti u Europi”, rekao je povjerenik za ekonomska i financijska pitanja Pierre Moscovici.

Komisija je također najavila da će ovoga ljeta predstaviti drugi paket mjera za postizanje pravednog i učinkovitog oporezivanja poduzeća kojim će se također uzeti u obzir postojeće inicijative skupine G20 i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza.

Nekoliko dana nakon što je Junckerova Komisija preuzela dužnost u studenome prošle godine, u europskim medijima objavljena su otkrića o poreznim dogovorima luksemburških vlasti s velikim multinacionalnim tvrtkama, kojima su one izbjegavale plaćati poreze na dobiti u zemljama u kojima je ostvarena i umjesto toga plaćale minimalne poreze u Luksemburgu, gdje bi registrirale svoje podružnice. Cijelo to vrijeme luksemburški premijer bio je Jean-Claude Juncker.

You may also like