Europska komisija sugerira bojkot ruskih obveznica

Europska komisija (EK) sugerira bankama na starom kontinentu da se klone kupnje prvih ruskih obveznica izdanih nakon uvođenja sankcija prije skoro dvije godine. Prema navodima Financial Timesa koji se poziva na upućene izvore, dužnosnici briselske administracije u neformalnim sastancima s predstavnicima banaka prenose stav Washingtona kako bi trebalo izbjegavati ulaganje u ruski dug.

“Jasno je da ne žele da sudjelujemo”, kazao je jedan bankar koji je želio ostati anoniman. Valja naglasiti kako europske sankcije prema Rusiji uvedene nakon ankesije Krima eksplicitno ne zabranjuju ulaganje u ruske obveznice. Prema mišljenju analitičara, ako se velike europske banke povinuju sugestijama Europske komisije, prvi ruski izlazak na međunarodna tržišta kapitala mogao bi propasti. Da se nešto događa u tom smjeru svjedoče i prošlomjesečne izjave zamjenika ruskog ministra financija, Sergeja Storčaka, koji je inzistirao da neće biti problema sa sudjelovanjem inozemnih banaka u obvezničkom izdanju.

Podsjetimo, kako je ranije najavljivano, Rusija planira izdati obvezničko izdanje vrijedno tri milijarde dolara uz dospijeće od 10 godina. Radi se o ključnom zaduženju za Kremlj u trenutku kada se država koprca u recesiji zbog srezanih cijena nafte. Analitičari ocjenjuju kako će novac prikupljen tim obveznicama najvjerojatnije biti iskorišten za saniran državne razvojne banke Vnešekonombank koja se suočila s rupom od bilijun rubalja zbog gubitka na državni uvjetovanim kreditima, poput financiranja objekata za Olimpijadu u Sočiju, piše Poslovni dnevnik.

No, to obvezničko izdanje ujedno je i test koliko je Zapad spreman zauzeti čvrst stav prema Rusiji u “sivim zonama” uvedenih sankcija. U tom kontekstu valja se osvrnuti na sastanak europskih ministara vanjskih poslova u ponedjeljak u Bruxellesu. Govoreći na sastanku britanski ministar vanjskih poslova Phillip Hammond istaknuo je da su sankcije istisnule Rusiju s međunarodnih financijskih tržišta te je pozvao kolege da zadrže “robustan pristup” prema najvećoj državi na svijetu.

You may also like

0 comments