Home Ekonomija Europska komisija snizila procjenu rasta slovenskog BDP-a

Europska komisija snizila procjenu rasta slovenskog BDP-a

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Europska komisija snizila je u svojoj u četvrtak objavljenoj prognozi očekivanja rasta slovenskog gospodarstva za 2018. na 4,3 posto s 4,4 posto.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]U redovnom jesenskom izvješću Komisije za Slovenjiju se u ovoj godini prognozira rast BDP-a od 4,3 posto, dok je u zadnjem iz lipnja ove godine prognoza bila 4,4 posto, dok je za iduću godinu rast s prijašnje ocjene 3,5 posto smanjena na 3,3 posto, a za 2020. predviđa rast od 3 posto.[/vc_column][/vc_row]

Zadnje objavljene procjene rasta slovenskog BDP-a u ovoj godini ureda za makroekonomske analize i središnje banke nešto su veće i kreću se od 4,4 do 4,6 posto, ali također uz očekivani pad slijedeće godine.

U izvješću se takđer upozorava na slabljenje strukture javnih financija, zbog čega bi se strukturni deficit s lanjskih 0,4 potencijalnog BDP-a mogao povećati na 0,8 posto u ovoj i 1 posto u slijedeće dvije godine. Zbog prihoda od privatizacije dviju državnih banaka slovenski javni dug mogao bi do 2020. pasti na 62,6 posto BDP-a, sa 70,2 posto koliki se očekuje na kraju ove godine.

Related Posts