Home Energetika Europska komisija predlaže zajedničke hrvatske i slovenske energetske projekte

Europska komisija predlaže zajedničke hrvatske i slovenske energetske projekte

by Agencije

Europska komisija (EK) Sloveniji i Hrvatskoj preporuča zajedničke energetske projekte, jer će tako lakše do novca iz europskih fondova, rečeno je na skupu “Plan ulaganja za Europu: mogućnosti ulaganja u energetski sektor” održanom u ponedjeljak u organizaciji EK-a i Europske investicijske banke (EIB).

Europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica kazao je da su dosad iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), pokrenuta ulaganja u 27 zemalja članica EU-a ukupno vrijedna 154 milijarde eura. U sljedeće tri godine cilj je iz tog fonda ostvariti dodatna ulaganja u ukupnom iznosu od minimalno 315 milijardi eura, kaže Mimica. “Energetski sektor pritom ima najveći udio ulaganja, s projektima vrijednim 33 milijarde eura. Preko EFSI-ja, EIB ulaže u brojne projekte, od novih vjetroelektrana do obnove zgrada”, rekao je Mimica.

Istaknuo je da će EK podržati povećanje prekograničnih ulaganja u energetsku infrastrukturu od europskog značaja. Mimica napominje da dosad, usprkos velikom broju prijavljenih projekata, još ni jedan projekt energetskog interkonektora (povezivanja energetskih sistema), nije financiran sredstvima EFSI-ja. Razlog vidi u tome što se radi o iznimno složenim projektima, koji za pripremu i provedbu traže puno vremena.

Mimica međutim tvrdi kako je u pogledu interkonektora naš dio Europe itekako sposoban ponudit inovativne i kvalitetne proizvode. “Hrvatska na području energetike ima odlične reference i iskustvo i može ponuditi projekte koji bi se financirali iz spomenutih fondova. Potrebno je međutim raditi na prekograničnoj suradnji, jer će povezivanje pojačati potencijal i izglede za financiranje iz EU fondova”, rekao je Mimica.

Šef Predstavništva EK-a u Hrvatskoj Branko Baričević istaknuo je kako energetika ima prioritet u EU-u te kako je jedna od Unijinih vizija da njezine članice energetski pozitivno ovise jedna na drugoj.

Direktor Energetskog instituta Hrvoje Požar Goran Granić smatra da bi zelena energija uskoro mogla postati komercijalno konkurentna, u razdoblju ne dužem od pet godina, dok je predstavnik Glavne uprave za energetiku Europske komisije Jacek Truszczynski kazao da će se u sljedećih desetak godina sigurno povećati broj interkonektora unutar EU-a.

U tom će se vremenskom razdoblju povećati i investicije u plinski sektor za najmanje 30 posto, a bitno će se povećati i investicije u električnu te posebice zelenu energiju, odnosno u energiju iz obnovljivih izvora, rečeno je na skupu.

Related Posts