Europska komisija predlaže savez za čisti vodik

Nove potpore
Europska komisija je ovaj tjedan predstavila novu strategiju potpore europskoj industriji u njezinoj dvostrukoj tranziciji prema klimatskoj neutralnosti i digitalnom vodstvu.

Cilj strategije je povećati konkurentnost Europe i njezinu stratešku autonomiju u kontekstu temeljitih geopolitičkih promjena i sve veće konkurencije na svjetskoj razini, priopćeno je iz EK.

Paket mjera industrijske politike obuhvaća nekoliko inicijativa među kojima je i nova industrijska strategija u kojoj se utvrđuju ključni pokretači europske industrijske preobrazbe i predlaže sveobuhvatan skup budućih mjera.

Tako se, među ostalim, predlažu mjere za modernizaciju i dekarbonizaciju energetski intenzivnih industrija, podupiranje industrije održive i pametne mobilnosti, promicanje energetske učinkovitosti i osiguravanje dostatne i stalne opskrbe energijom s niskim udjelom ugljika po konkurentnim cijenama.

Također, predlaže se osnivanje saveza za čisti vodik zbog brže dekarbonizacije industrije i zadržavanja vodećeg položaja u industriji, a zatim saveza za industrije s niskim emisijama ugljika, industrijske oblake i platforme te sirovine.

You may also like

0 comments