Europska komisija počinje nadzor grčkih reformi

Europska komisija vjerojatno će sljedećeg tjedna početi s nadzorom programa reformi Grčke, izjavio je u petak potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis u intervjuu za grčke novine.

Atena treba uspješno proći prvi nadzor reformi koje je prošlog ljeta dogovorila sa svojim međunarodnim zajmodavcima u okviru paketa pomoći, kako bi mogla početi s pregovorima o otpisu duga. Dombrovskis je rekao da bi Grčka, kako bi osigurala pozitivnu ocjenu kreditora o napretku, trebala provesti mirovinsku reformu, ustrojiti novi privatizacijski fond i pronaći mjere za postizanje primarnog proračunskog viška u razdoblju od 2016. do 2018. “Spremni smo početi s nadzorom, najvjerojatnije sljedećeg tjedna. No, ne postavljamo nikakav vremenski rok do kada bi nadzor treba biti zaključen”, rekao je Dombrovskis u intervjuu za grčki list Kathimerini. “Ako Grčka prođe nadzor, to će značiti da je ozbiljna u svojim obećanjima, da program provodi a to je vrlo pozitivan korak prema obnovi stabilnosti”, ocijenio je Dombrovskis.

Grčki ministar financija Euklid Tsakalotos obilazi glavne gradove eurozone i objašnjava reformske mjere, tražeći podršku za pozitivnu ocjenu. Dombrovskis je kazao da Komisija pretpostavlja da će Međunarodni monetarni fond (MMF) i dalje ostati dio grčkog programa spašavanja od bankrota, trećeg po redu od 2010. godine, nudeći svoju financijsku pomoć. Grčka je u prosincu poručila da sudjelovanje MMF-a u spašavanju nije potrebno, ali je u međuvremenu prihvatila da Fond mora biti dio programa. Direktorica MMF-a Christine Lagarde, pak, kazala je u petak za njemačke novine da bi odluka fonda o tome hoće li sudjelovati u trećem spašavanju Grčke mogla potrajati do drugog tromjesečja.

Za Sueddeutsche Zeitung je Lagarde izjavila da će za sudjelovanje u spašavanju Grčke ključno pitanje biti održivosti duga i napredak grčkih mirovinskih reformi. “Jasno je da je mirovinska reforma okidač koji će dokazati da se ekonomski položaj Grčke poboljšava”, izjavila je.

You may also like

0 comments