Europska komisija odgodila vođenje poreza na ugljik

Za sljedeću godinu
Europska komisija potvrdit će u veljači pravila za izračun besplatnih dozvola za industrijske emisije ugljika za idućih pet godina, odgodivši plan da dovrši te propise ove godine.

Europsko tržište ugljika (ETS) propisuje da zagađivači moraju kupovati dozvole za svoje emisije, ali određen broj dozvola industrija dobiva besplatno kako ne bi premjestila proizvodnju izvan Europe da izbjegne te troškove.

Nacrt pravila, koji je Reuters dobio na uvid, sugerira da bi većini industrija besplatne dozvole bile smanjenje u najvećoj mogućoj mjeri za idućih pet godina, jer EU želi smanjiti zagađenje i ispuniti klimatske ciljeve. To bi najveće zagađivače stajalo milijune eura. Europska komisija objavila je u petak da će u veljači finalizirati „referentne točke” koje će odrediti besplatne dozvole za industriju za razdoblje od 2021. do 2025.Komisija je objasnila da još provjerava podatke od 11.000 tvornica i elektrana obuhvaćenih tržištem ugljika, što će pomoći u izradi pravila.

Kada to dovrši ove godine, države članice obavijestit će EU koliko besplatnih dozvola namjeravaju dati svojim industrijama. Ako ih planiraju podijeliti previše, Komisija bi mogla primijeniti „korektivni” mehanizam i smanjiti ukupan broj besplatnih dozvola za isti iznos, prije nego odredi konačnu količinu dozvola u drugoj polovici 2021. „Distribucija besplatnih dozvola 2021. nastupit će nakon što se usvoji ta odluka”, priopćila je Komisija.

Poduzeća će morati predati dozvole EU-u u travnju 2022. kako bi pokrile emisije proizvedene 2021.

You may also like

0 comments