Europska komisija i dalje će posredovati između Ukrajine i Rusije

Europska komisija spremna je za otvaranje novih trilateralnih plinskih pregovora s Rusijom i Ukrajinom, najavila je glasnogovornica EK-a za klimatska djelovanja i energetiku Anna-Kaisa Itkonen
Tako će EK biti spreman da, kao i uobičajeno, bude posrednik u plinskim pregovorima Rusije i Ukrajine, ako takav zahtjev stigne, no ni Rusija ni Ukrajina do sada ga nisu dostavili.

Trilateralnim plinskim pregovorima se definira sigurnost tranzita ruskog prirodnog plina preko Ukrajine do europskih kupaca tijekom zime, a zadnji krug takvih pregovora održan je u Bruxellesu 6.12.2016. godine, javlja ruska novinska agencija TASS.

Rumunjska, Bugarska, Austrija i Mađarska obvezale su se završiti izgradnju plinovoda BRUA koji će povezati njihove plinske sustave. Memorandum o tome potpisan je u Bukureštu, a rumunjski ministar energetike Toma-Florin Petcu je dodao kako je ostvarenje tog projekta u ‘vrlo naprednoj fazi’. Ugovori za gradnju su potpisani, a građevinski radovi počet će u proljeće 2018. godine. Četiri zemlje dogovorile su se da plinovod bude reverzibilna interkonekcija kojom će biti moguć protok plina u oba smjera. Plinovod je, osim za sigurnost opskrbe plinom tih zemalja, važan i za iskorištavanje novih velikih nalazišta plina u Crnom moru jer bi omogućio Rumunjskoj da izvozi plin na zapadnoeuropsko tržište, javlja rumunjski portal ‘Energy World Magazine’.

You may also like

0 comments