Europol upozorio: Brexit će otežati borbu protiv terorizma

Britanskoj policiji će biti teže štititi svoje građane od napada militanata i organiziranog kriminala ako ode iz Europske unije, rekao je u ponedjeljak ravnatelj Europola, reagirajući na suprotne tvrdnje vodećih britanskih euroskeptika.

Sustav za razmjenu obavještajnih podataka morat će se nadomjestiti ako Britanci na referendumu u lipnju budu glasali za izlazak iz EU-a, rekao je Rob Wainwright, ravnatelj obavještajne agencije Europske unije. “Ako se izdvoji iz toga sustava u čijem je razvoju (britanska policija) sudjelovala u proteklih 40 godina, to može otežati Velikoj Britaniji zaštitu građana od terora”, rekao je.

Visoki dužnosnik u britanskoj vladi Iain Duncan Smith koji se zauzima za izlazak Velike Britanije iz zajednice 28 zemalja, rekao je tijekom vikenda da će ostanak u EU-u povećati rizik od napada kakvi su se dogodili u Parizu.

Wainwright je rekao da Britanija već može uvesti strožu kontrolu na granici jer nije članica schengenskog prostora. No britanske policijske snage imale su vodeću ulogu u izradi europskih programa za suzbijanje terorizma i razmjenu obavještajnih podataka, dodao je Wainwright koji je ranije vodio britansku agenciju nadležnu za borbu protiv organiziranog kriminala.

Ako Velika Britanija izađe, “moći će se odlučiti za drukčiju politiku useljavanja i izdavanja viza”, kazao je, “ali izašla ili ostala, ta će politika i dalje biti na udaru ilegalnih mreža koje krijumčare ljude i koje se vješto skrivaju od svake granične policije”.

You may also like

0 comments