Europljani protiv sankcija, Sjeverni tok će biti dovršen

Ria Novosti
Austrijski veleposlanik u Rusiji Johannes Aigner izjavio je u petak za Ria Novosti da je Austrija protiv američkih sankcija tvrtkama koje grade plinovod Sjeverni tok 2, te izrazio nadu da će gradnja biti dovršena unatoč američkim restriktivnim mjerama.

“Austrija podržava projekt Sjeverni tok 2 jer ga smatra važnim za pouzdanu i učinkovitu opskrbu plinom, a samim tim i za energetsku sigurnost Europe. Polazimo od pretpostavke da će on biti dovršen, unatoč američkim sankcijama”, rekao je Aigner.

Napomenuo je da će, s gledišta Austrije, projekt poboljšati energetsku sigurnost za sve europske zemlje, u čemu Rusija kao dobavljač ima vrlo važnu ulogu. Istaknuo je da Rusija od 1968. godine pouzdano opskrbljuje Austriju energijom. “Općenito, naša država ima negativan stav prema eksteritorijalnim sankcijama “, rekao je Aigner.

U gradnji Sjevernog toka 2 sudjeluje austrijski OMV. Projekt Sjeverni tok 2 uključuje polaganje dvaju cijevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara plina godišnje, od ruske obale preko Baltičkog mora do Njemačke.

Posao vodi tvrtka Nord Stream 2 s jednim dioničarom, ruskim Gazpromom. Partneri iz europskih zemalja, britansko-nizozemski Royal Dutch Shell, austrijski OMV, francuski Engie i njemački Uniper i Wintershall – zajedno financiraju projekt s 50 posto, odnosno do 950 milijuna eura svaka tvrtka.

Drugu polovinu sredstava tj. 4,75 milijardi eura osigurava Gazprom. Sjedinjene Američke Države, Ukrajina i nekoliko europskih zemalja protiv su Sjevernog toka 2, tvrdeći da on povećava europsku ovisnost o ruskom plinu. Neki pak tvrde da je zapravo riječ o ukrajinskom strahu od gubitka prihoda od tranzita ruskog plina namijenjenog Europi ukrajinskom rutom, dok SAD želi u Europu plasirati svoje viškove ukapljenog prirodnog plina.

U prosincu su Sjedinjene Države uvele sankcije protiv projekta, zahtijevajući od kompanija da odmah da zaustave izgradnju. To je bitno omelo projekt, jer je švicarski Allseas obustavio polaganje cijevi, a ključan je u tome poslu.

You may also like

0 comments