Europarlamentarci traže više novca za klimatsku borbu

Proračun
Europski parlament je u srijedu usvojio stajalište o proračunu EU-a za 2020. godinu, koji je usmjeren na borbu protiv klimatskih promjena, stvaranje radnih mjesta i jačanju konkurentnosti Unije i predstavlja svojevrsni most prema novom višegodišnjem financijskom razdoblju.

Europski parlament (EP) s Vijećem započinje trotjedni “proces mirenja” kako bi institucije usuglasile svoja stajališta, a eurozastupnici mogli potvrditi dogovor o proračunu na plenarnoj sjednici krajem studenog. “Današnje glasovanje pokazalo je da su različite političke grupe ujedinjene po pitanju ambicioznih klimatskih ciljeva i zaštite okoliša koji idu ruku uz ruku stvaranju novih radnih mjesta, istraživanju i jačanju konkurentnosti”, rekla je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu izvjestiteljica parlamenta za proračun Monika Hohlmeier (EPP).

Europski parlament s dodatnih dvije milijarde eura želi pojačati sredstva za borbu protiv klimatskih promjena i pokušati ispuniti postavljeni cilj trenutnog Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a (VFO) o korištenju 20 posto proračunskih sredstava za klimu. Ne očekuje se da će se taj cilj i dostići jer je u prvoj godini VFO-a, 2014., iskorišteno manje od 14 posto.

EP također traži veća sredstva za Inicijativu za zapošljavanje mladih, Erasmus plus i DiscoverEU. Vijeće se slaže da treba pojačati ulaganja, stvarati radna mjesta i jačati konkurentnost, ali državni tajnik u finskom ministarstvu financija i glavni pregovarač Vijeća za proračun EU-a za 2020. godinu, Kimmo Tiilikainen rekao je u utorak eurozastupnicima da trebaju biti realni u pregovorima o proračunu. “Neki prijedlozi ne premašuju samo nacrt proračuna već su i iznad gornjih granica višegodišnjeg financijskog okvira. Trebamo biti pažljivi i izbjeći probijanje budžeta. Moramo uzeti u obzir stvarne potrebe i apsorpcijske kapacitete”, upozorio je Kimmo Tiilikainen.

Vijeće predviđa odobrena sredstava za preuzimanje obveza u iznosu od 166,8 milijardi eura i odobrena sredstva za plaćanje u iznosu od 153,1 milijarde eura, dok Europski parlament traži 171 milijardi eura za preuzimanje obveza.

Europsko vijeće predlaže niža sredstva u odnosu na Europski parlament za programe poput Horizon 2020, Instrumenta za povezivanje Europe i COSME-a. “Želim razgovarati s vama u Vijeću o tome treba li smanjiti sredstva tim programima u vrijeme usporavanja europskog gospodarstva, stagnacije država članica, zaostajanja u inovacijama u odnosu na SAD i Kinu”, rekao je u utorak na raspravi povjerenik Komisije za proračun i ljudske resurse Gunther Oettinger.

HDZ-ov zastupnik Karlo Ressler poručio je u utorak na raspravi da je potrebno “graditi modernu, ali i solidarnu Europu, Europu nove generacije, ali istodobno Europu koja ne zanemaruje svoje tradicionalne uspješne politike i smanjuje regionalne razlike”.

Iznos proračuna za 2020. ovisit će i o izvršenju obveza Velike Britanije koja je doprinosila proračunu s oko 12 milijardi eura. Europski parlament jučer je usvojio rezoluciju kojom će se britanskim lokalnim zajednicama, studentima i poljoprivrednicima omogućiti korištenje EU sredstava u 2020. u slučaju neuređenog brexita, ali samo ako se Ujedinjeno Kraljevstvo obveže na uplatu svog dijela u europski proračun za sljedeću godinu.

You may also like

0 comments