Europa više razina je sve realnija

Francuski, njemački, španjolski i talijanski čelnik zauzeli su se u ponedjeljak za Europu više brzina koja bi nekim članicama EU-a omogućila da napreduju brže od drugih, na mini summitu blizu Pariza.

“Jedinstvenost ne znači jednoličnost”, istaknuo je Francois Hollande, domaćin tog susreta na vrhu održanog u versailleskom dvorcu na kojemu su još sudjelovali Njemica Angela Merkel, Španjolac Mariano Rajoy i Talijan Paolo Gentiloni.

“Upravo zbog toga se zalažem za nove oblike suradnje, za nove projekte, što se naziva različita suradnja”, rekao je u zajedničkoj izjavi prije radne večere.

Tako bi “neke zemlje”, rekao je, mogle “ići brže” i “dalje na poljima kao što su obrana i eurozona, putem produbljivanja gospodarske i monetarne unije, kao što su fiskalno i socijalno usklađivanje, kao što su kultura i briga za mlade”.

To bi značilo “da neke zemlje idu brže i snažnije, a da druge pritom ne budu isključene i da se ne mogu tome usprotiviti”, obrazložio je. Čelnici četiriju zemalja EU-a s najvećim brojem stanovnika sastaju se u četvrtak s europskim kolegama u Bruxellesu, što je nova etapa prije summita na kojemu bi se 25. ožujka u talijanskoj prijestolnici trebao oživiti europski projekt u prigodi 60. obljetnice Rimskih ugovora.

Merkel je ocijenila da Europljani moraju “skupiti odvažnosti i prihvatiti da neke zemlje napreduju brže od drugih” a da to “ne bude onemogućeno onima koji zaostaju”. “Ali moramo moći ići naprijed”, istaknula je. Talijanski premijer se pak založio za “integriraniju Europsku uniju”, ali “s različitim stupnjevima integracije”. Mariano Rajoy je samo rekao da je “Španjolska voljna ići dalje u integraciji sa svima koji ju žele pratiti”.

You may also like