Europa u slučaju eskalacije gubi više nego li Rusija?

Analitičari

Ozbiljne sankcije na ruski izvoz nafte i plina nisu vjerojatne, ali budu li uvedene Europa će izgubiti mnogo više od Rusije, kažu stručnjaci britanske analitičke tvrtke Vortexa.

Oko 34 posto europskog uvoza sirove nafte iz offshorea prošle godine dolazilo je iz Rusije, a rafinerije u Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i Francuskoj bile bi najugroženije ako se opskrba tim energetskim resursom prekine.

Prema njihovom izvješću, EU “nije zadnjih nekoliko godina smanjio ovisnost o ruskoj sirovoj nafti”, a u najgorem slučaju, “Europi bi bilo puno teže nadoknaditi količine i razine nafte izgubljene zbog prekida isporuke iz Rusije, nego Ruskoj Federaciji pronaći alternativne kupce ili smanjiti svoj izvoz”.

U ekstremnom scenariju, Europa bi morala morala pronaći izlaz kako bi izbjegla gubitak od oko 2,4 milijuna barela dnevno (prosjek 2021.) ruske sirove nafte, kaže se u izvješću.

Čini se kako je to neizvedivo obzirom na globalne zalihe sirove nafte i smanjenje nadanja u povećavanje proizvodnje što bi moglo biti pogoršano i nestašicom dizela iz Rusije.

Ističe se da bi u nedostatku dizela Europa uz pomoć drugih dobavljača “trebala popuniti prazninu u dizelskom gorivu u količini nešto većoj od kombiniranih tokova dizelskog goriva iz Sjeverne Amerike, Bliskog istoka i Azije prije pandemije”.

“Geopolitičke napetosti oko ukrajinskog sukoba između Rusije i ne baš koherentnog američko-europskog konglomerata se zahuktavaju, a riječ ‘sankcije’ se sve više koristi, ali gledajući podatke jasno je da značajnije sankcije na ruski izvoz nafte i plina vjerojatno neće biti uvedene. Ako bi se to dogodilo, Europa bi izgubila puno više od Ruske Federacije”, navode stručnjaci Vortexa.

You may also like