Europa ne smije ucjenjivati Srbiju

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Beogradu sa prvim pomoćnikom zamenika državnog sekretara SAD Meri Vorlik, najavljeno je iz kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima. Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ranije je u intervjuu Tanjugu rekao da će Vorlik, koja je, po njegovim rečima, sada osoba broj dva u energetskom odeljenju Stejt dipartmenta, u julu doputovati u Srbiju kako bi sa vladom razgovarala o energetskim pitanjima.

Vorlik je bila ambasador SAD u Beogradu od januara 2010. do septembra 2012. godine. Srbija je evropska nacija i ima svoje puno mesto u EU, ali ulazak u Uniju ne sme da bude zasnovan na ucenama, izjavio je evropski poslanik uz redova francuskog Nacionalnog fronta Emerik Šoprad. “Treba biti pravedan prema Srbiji. Ona ima pravo na svoje specifične interese, da štiti poseban status Kosova i Republike Srpske, da ne preseca veza sa ostalim Srbima koji žive van njene terotorije, Ali, treba da uđe u EU i mi to podržavamo”, rekao je Šoprad za današnje Novosti.

Francuski evroposlanik, koji je nedavno izazvao pažnju dvema predloženim rezolucijama u EP vezanim za našu zemlju, kaže da je namera njegovog predloga rezolucije o Srebrenici bila da “napadnemo pristrasan i jednostran pristup po pitanju Srebrenice”. “Istorija treba da se gleda pravično. Ako se govori o zločinima, treba istaći sve zločine. EU mora da prestane da vara s istorijom. Ne sme se igrati na kartu okrivljavanja i dijabolizacije naroda”, rekao je Šoprad.

On kaže da Beograd u pregovorima mora da pruži otpor. “U pregovorima se odmeravaju odnosi snaga. Treba biti jak i braniti svoje posebnosti”, rekao je Šoprad.

You may also like