Američki predsjednik Donald Trump igra igru “podijeli pa vladaj” s Europskom unijom i njezine članice ne bi se trebale dati uvući u to, izjavio je u petak europski povjerenik Guenther Oettinger.

“Prije svega moramo biti oprezni i ne prihvatiti tu igru”, rekao je njemački povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo za radio Deutschlandfunk.

On je pozvao EU da bude samouvjeren u odnosima s Trumpom.

“Mi imamo najveće tržište”, kazao je. “Kao tim, mi smo jači.”

Trump je iznio niz kritika na račun Njemačke, najvećeg gospodarstva EU-a. On je izjavio da je EU postala instrumentom za njemačke interese i predviđa da će još zemalja članica glasovati za napuštanje Unije, kao što je učinila Britanija u lipnju prošle godine.

Trump je upozorio njemačke proizvođače automobila da će nametnuti 35 posto poreza na uvoz automobila u Sjedinjene Države. Njegov glavni trgovinski savjetnik optužio je Njemačku da koristi podcijenjeni euro kako bi dobila prednost nad SAD-om i svojim partnerima u EU-u.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je tu optužbu istaknuvši da je Europska središnja banka zadužena za euro te da Njemačka poštuje njezinu neovisnost.

(Agencije)

Related Posts