Euro već dugo nije bio toliko slab

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura skliznuo je u utorak ispod razine od 1,08 dolara, pa je europska valuta na putu najvećeg tromjesečnog gubitka od kada postoji.

Tečaj eura bio je oko 11,30 sati u minusu 0,7 posto, na 1,0760 dolara, krenuvši ponovno, nakon dvotjednog rasta, prema 1,0457 dolara, najnižoj razini u posljednjih 12 godina. Američka je valuta ojačala i prema japanskoj, pa je njezina cijena danas dosegnula 120,15 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 119,50 jena. Od početka godine tečaj eura prema dolaru pao je gotovo 11 posto, što je posljedica odluke Europske središnje banke (ECB) o uvođenju programa kupnje privatnih i državnih obveznica za više od 1.000 milijardi eura u idućih godinu i pol dana.

I dok će ECB još dulje vrijeme voditi labavu monetarnu politiku, u SAD-u se do kraja godine očekuje prvo povećanje ključnih kamatnih stopa od 2006. godine. Euro je posljednjih dana pod pritiskom jer pregovori između Grčke i njezinih kreditora o reformama, nužnim kako bi Atena dobila daljnju pomoć eurozone, dosad nisu doveli do značajnijeg napretka. Bez nove financijske injekcije, Grčka uskoro više neće moći otplaćivati dugove, a ni dokapitalizirati banke, iz kojih su Grci samo prošli mjesec povukli više od sedam milijardi eura u strahu od bankrota i mogućnosti da Grčka napusti eurozonu.

Danas se očekuje nekoliko značajnih gospodarskih izvješća iz eurozone i SAD-a, koji bi mogli utjecati na kretanje valuta. “Pokazatelji iz eurozone postupno se poboljšavaju, međutim ECB vodi kvantitativno popuštanje monetarne politike, dok je američki Fed ukinuo programe kupnje obveznica. Stoga su ograničene mogućnosti za jačanje eura čak i ako se nastavi niz dobrih gospodarskih pokazatelja iz eurozone”, kaže Stephen Gallo, strateg u tvrtki BMO Capital Markets.

Osim prema euru, dolar je zbog očekivanja da će Fed uskoro povećati kamate, dok većina ostalih središnjih banaka vodi labavu monetarnu politiku, od početka godine prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta ojačao za 9 posto. Stoga je na putu najvećeg kvartalnog dobitka od 2008. godine. Euro je, pak, prema ECB-ovoj košarici valuta od početka godine oslabio 8 posto, što znači da će, osim prema dolaru, i prema toj košarici zabilježiti najveći kvartalni gubitak od kada je uveden 1999. godine.