Euro pao, pa nakon ostavke Varufakisa ojačao

Nakon objavljivanja rezultata referenduma, na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, kao i tečaj eura, jer se ulagači plaše da bi grčko ‘ne’ mjerama štednje moglo voditi izlasku te zemlje iz eurozone i izazvati duboku krizu u tom bloku. Grci su glasali ‘protiv’, premda su proeuropske stranke i političari iz eurozone upozoravali da će takvo glasovanje usmjeriti Grčku na put izlaska iz eurozone.

I valutna su tržišta burno reagirala na grčko ‘ne’. Na samom početku današnjeg trgovanja tečaj eura potonuo je za 1,5 posto, zaronivši na 1,0967 dolara, najnižu razinu u mjesec dana. Ipak, kasnije je ublažio gubitke, pa se trenutačno kreće oko 1,1055 dolara, 0,5 posto ispod razine od petka. Nakon ostavke Janisa Varufakisa euro je jutros ojačao na valutnim tržištima na 1,1088 dolara. Cijena eura oštro je pala i u odnosu na japansku valutu, koja se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena, pa je skliznula na 135,45 jena, dok je u petak iznosila 136,50 jena.

Rano jutros tečaj eura pao je prema švicarskom franku, koji se također smatra sigurnim utočištem, na 1,0320 franaka, no kasnije se vratio na razine od petka, oko 1,0415 franaka. Dolar je također oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj pao sa 122,80 jena, koliko je iznosio u petak, na 122,50 jena. Pod pritiskom su i cijene nafte, koje su jutros u jednom trenutku potonule za 1 posto. Ipak, gubici su ublaženi, pa se cijena barela na londonskom tržištu trenutačno kreće oko 59,80 dolara, 0,5 posto ispod razina od petka.

S druge strane porasla je cijena zlata, koje se smatra ‘sigurnim utočištem’ – na 1.680 dolara po unci. Premda se očekuje nesigurnost zbog rizika od ‘Grexita’, analitičari ipak očekuju da će se situacija postupno smiriti. “Rizik od širenja ‘zaraze’ držat će kratkoročno tržišta ‘na iglama’. Međutim, širenje ‘zaraze’ je ograničeno jer je ostatak Europe sada u boljoj poziciji nego što je to bio u doba krize eurozone 2010.-2012. godine, a zaštitni mehanizmi sada su puno čvršći”, kaže Shane Oliver, strateg u tvrtki AMP Capital Investors.

Unatoč tome, danas se i na Wall Streetu, najvećoj svjetskoj burzi, očekuje pad cijena dionica, s obzirom da su terminski indeksi trenutačno u minusu više od 1 posto.I na europskim se burzama očekuje burno trgovanje, premda su već prošloga tjedna cijene dionica oštro pale. Euro STOXX indeks 50 vodećih dionica eurozone potonuo je 5 posto, što je bio njegov najveći tjedni pad u ovoj godini.

You may also like