Home Ekonomija Euro oslabio zbog političkih rizika, jen na dobitku

Euro oslabio zbog političkih rizika, jen na dobitku

by Marijan Opacak
Euro je u srijedu dodatno oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima jer su ulagačima ponovno u fokusu politički rizici u eurozoni, pa su utočište za kapital nastojali pronaći u valutama-utočištima poput japanske.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,0660 dolara, što znači da je oslabio 0,2 posto u usporedbi sa zatvaranjem tržišta dan ranije. Euro je oslabio i 0,5 posto prema jenu, na 119,48 jena, najniže razine od 5. prosinca.

Jen je ojačao i daljnjih 0,25 posto prema dolaru, kojim se tako trgovalo po 112,12 jena. Vjetar u leđa posljednjih dana pruža mu pojačana zabrinutost u vezi globalnih političkih rizika, a pozornost tržišta plijene i nove mjere američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dolar su početkom tjedna pritisnuli slabiji podaci o plaćama iz najnovijeg izvješća o zaposlenosti, zbog čega su tržišta smanjila očekivanja u vezi dinamike povećanja kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini. Pritisnule su ga i bojazni u vezi utjecaja Trumpovih protekcionističkih i mjera vezanih uz imigraciju na globalno gospodarstvo, kao i naznake da bi američka administracija mogla preferirati slabiji dolar.

Međutim, sve se to nekako našlo u drugom planu u posljednja dva dana, kad je fokus ulagača preusmjeren na predsjedničke izbore u Francuskoj i pitanja vezana za daljnju međunarodnu financijsku potporu Grčkoj.

U takvim je okolnostima dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros bio na daljnjem 0,3-postotnom dobitku, nakon što je u utorak zabilježio najveći dnevni dobitak u posljednjih mjesec dana.

“Galama oko francuskih predsjedničkih izbora pritisnula je euro i to je dolaru donijelo određeno olakšanje. A tržišta već znaju da će dolar jačati, bude li Trump ponovno počeo govoriti o poreznoj reformi i infrastrukturnoj potrošnji”, kazao je Gavin Friend. valutni analitičar National Australia Banka.

(Agencije)

Related Posts