Euro oslabio prema dolaru

Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon jučerašnjih izjava predsjednika Europske središnje banke (ECB) da ustraje u provedbi programa kupovine obveznica, a dodatni uteg bio mu je pad prinosa na referentne njemačke obveznice.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,0630 dolara, što znači da je oslabio 0,5 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije. Nove pritiske na jedinstvenu europsku valutu izazvale su poruke Marija Draghija s jučerašnje tiskovne konferencije kako ne namjeravaju ograničavati ni skraćivati program kupovina obveznica, utišavši time špekulacije u nekim krugovima da bi se program mogao okončati prije planiranog roka. “Iz perspektive eura imamo vrlo jasan zaključak: Draghijeva poruka je da se ništa nije promijenilo i da smo tek na samom početku provedbe programa kvantitativnog ublažavanja”, kazao je Derek Halpenny, valutni analitičar u najvećoj japanskoj banci BTMU u Londonu.

Trgovci među utezima za jedinstvenu valutu izdvajaju bojazni vezane za situaciju s Grčkom, no napominju da je čini se najveći negativni čimbenik daljnji pad prinosa na njemačke obveznice zbog čega je manje profitabilno držati eure od valuta kao što su funta i dolar. Britanska je funta u takvom ozračju dosegnula najvišu razinu u četiri tjedna prema euru. Prinosi na 10-godišnje njemačke obveznica jutros su pali za gotovo puni bazni poen, na novu najnižu razinu od 0,087 posto. Prinosi na 30-godišnje francuske obveznice dodatno su smanjeni u području ispod jedan posto, dok su prinosi na 2-godišnje portugalske obveznice skliznuli nadomak negativnih razina. “Ne nazire se kraj takvim trendovima”, kazao je Ciaran O′Hagan, analitičar u banci Societe Generale u Parizu.

S druge strane, porasli su troškovi zaduživanja u zemljama na periferiji eurozone kao što su Španjolska i Italija, jer su izgledi za postizanje dogovora između Grčke i partnera u eurozoni, čini se, splasnuli. Istodobno je dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, porastao za 0,4 posto, na 98,696 bodova, nakon što je u četvrtak skliznuo na najnižu razinu u tjedan dana od 97,897 bodova. Dolar je prema jenu ojačao svega 0,1 posto, na 119,305 jena. Za daljnje smjernice vezano za dolar tržišta će pozornost tijekom dana preusmjeriti novim gospodarskim pokazateljima iz SAD-a, poglavito onima iz sektora nekretnina.