Euro ojačao prema dolaru s obzirom na dobre pokazatelje eurozone

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna euro ojačao prema dolaru, zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima iz eurozone, no dolaru je podršku pružio snažan rast američkog tržišta rada. Tečaj eura ojačao je prošloga tjedna prema američkoj valuti 1,1 posto, na 1,1110 dolara, a polovicom tjedna dosegnuo je i 1,1380 dolara, najvišu razinu u dva tjedna. U odnosu na japansku valutu, euro je, pak, ojačao 2,3 posto, pa mu je cijena skočila na 139,60 jena. I dolar je ojačao prema ‘japancu’, za 1,2 posto, pa mu je tečaj porastao na 125,60 jena, najvišu razinu u gotovo 13 godina.

Unatoč grčkoj dužničkoj krizi, koja je i dalje daleko od rješenja zbog čega se povećava rizik od bankrota te članice eurozone, euro je većinu tjedna proveo u uzlaznoj putanji. Polovicom tjedna skočio je daleko iznad 1,1300 dolara, zahvaljujući rastu prinosa na državne obveznice članica eurozone, posebice njemačke. Podršku euru pružili su podaci koji ukazuju na jačanje gospodarstva eurozone, što budi nadu da je najgora kriza prošla, i povećanje procjene rasta njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od strane tamošnje središnje banke Bundesbank. “Tržište je uistinu u stanju neizvjesnosti. Idu li stvari konačno na bolje? Moj je dojam da idu, odnosno da je kriza u eurozoni dosegnula dno i to ima utjecaja na tečaj eura”, kazao je Kaneo Ogino, direktor u analitičkoj tvrtki Global-info Co.

Međutim, u petak je došlo do preokreta na tržištu jer su bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada podržali uspon dolara. Američko ministarstvo rada objavilo je da je u svibnju broj zaposlenih porastao za 280.000, što je znatno više od očekivanih 225.000 i najveći rast od prosinca prošle godine. Ti su podaci, kao i rast plaća, potaknuli nagađanja da će američka središnja banka povećati ključne kamatne stope prije nego što su mnogi očekivali.

Sada analitičari vodećih američkih banaka procjenjuju da će Fed početi povećavati kamate već u rujnu, a da bi do kraja godine moglo uslijediti još jedno povećanje cijene novca. Dosad je većina analitičara smatrala da će Fed kamate povećati krajem godine. “Rast plaća, po mojem mišljenju, ponovno uvodi u igru mogućnost povećanja kamata u rujnu. A mislim da tržište nije dovoljno ugradilo u tečajeve mogućnost povećanja cijene novca već u tom mjesecu”, kaže Mike Meyer, potpredsjednik tvrtke EverBank World Markets. Fed drži kamate na prekonoćno kreditiranje na međubankarskom tržištu novca blizu nule još od prosinca 2008. godine, a prvo povećanje kamata nakon osam godina popuštanja monetarne politike izazvalo bi priljev investicija u SAD, što bi povećalo privlačnost američke valute.

You may also like