Euro ojačao nakon dobrih podataka iz eurozone

Euro je ojačao u utorak na najvišu razinu u posljednjih tjedan dana prema dolaru pod utjecajem novih, poticajnih vijesti iz gospodarstva eurozone, dok su dolar blago pritisnule dobitionosne prodaje.
Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao gotovo 0,4 posto, na 1,1789 dolara, najvišu razinu od 2. listopada. Blagi vjetar u leđa stigao mu je iz Europske središnje banke (ECB), od dužnosnice Sabine Lautenschlaeger, koja se zalaže da se od 2018. godine postupno počne privoditi kraju program kupnje imovine.

Uspon zajedničke europske valute od početka godine posljednjih je dana posustao zbog ojačalih zabrinutosti na političkom planu, ponajprije povezanih s krizom u Kataloniji. U takvim je okolnostima u posljednjih mjesec dana euro prema dolaru oslabio za više od tri posto. “Izjave ECB-ove dužnosnice također se čine poticajnima za euro, no političke zabrinutosti su prigušile njegov uspon, pa će nastavak političkih neizvjesnosti vrlo vjerojatno ograničiti svaki oporavak eura u skorije vrijeme”, kazao je Stephen Innes, valutni trgovac iz tvrtke OANDA.

Poboljšanom ozračju spram eura pridonijeli su novi podaci iz njemačkog gospodarstva, prije svega oni o industrijskoj proizvodnji, koji u kolovozu pokazuju njezin najveći mjesečni skok u više od šest godina.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je za 0,2 posto, na 93,47 bodova, pod utjecajem dobitonosnih prodaja na koje su se ulagači odlučili kako bi izvukli određeni profit iz njegova uspona u posljednje vrijeme.

Time se ipak i dalje drži nedaleko najviših razina u 10 tjedana, od 94,267 bodova, koje je nakratko dosegnuo u petak pod utjecajem najnovijeg podatka o rastu plaća, koji je osjetno snažniji nego što se očekivalo. Takva vijest dodatno je poduprla očekivanja da će američka središnja banka Fed podići ponovno kamatne stope do kraja godine, što bi bio treći put od početka ciklusa rasta kamatnih stopa u SAD-u.

You may also like