Euro na putu najvećeg dnevnog gubitka prema dolaru u 2017

Euro je u utorak na međunarodnim tržištima znatnije oslabio prema dolaru i na putu je najvećeg dnevnog gubitka u ovoj godini, u kontekstu pojačane političke neizvjesnosti povezane s predstojećim izborima u Francuskoj i drugim većim gospodarstvima eurozone.

Euro je u jednom trenutku u utorak oslabio 0,8 posto prema dolaru, skliznuvši na 1,0667 dolara, pogođen bojaznima ulagača u vezi ishoda predstojećih predsjedničkih izbora u Francuskoj.

Dodatnoj nervozi ulagača pridonose i predstojeći izbori u Nizozemskoj, Njemačkoj a moguće i oni u Italiji, potom natezanja oko pomoći Grčkoj te skoro smanjenje mjesečnih iznosa kupovina obveznica u sklopu programa poticaja Europske središnje banke (ECB).

“Euro je u defanzivi zbog nervoze na tržištu, i to ne samo zbog političkih rizika u Europi, već i zbog skorog smanjenja iznosa ECB-ovih mjesečnih kupovina obveznica”, kazao je Jeremy Stretch, valutni analitičar u CIBC-u.

Dolar je ojačao pak prema košarici valuta za 0,7 posto i na putu je najvećeg dnevnog dobitka od početka siječnja. Dodatni vjetar u leđa dobio je iz Kine, nakon što je izvijestila o neočekivanom padu deviznih pričuva u siječnju ispod 3.000 milijardi dolara, i to prvom u posljednjih gotovo šest godina.

Jen je pritom skliznuo za 0,4 posto prema dolaru kojim se tako trgovalo po 112,12 jena. Britanska je funta u jednom trenutku oslabila 0,9 posto prema dolaru, na 1,2347 dolara, najnižu razinu u dva tjedna, dok je u odnosu na euro ostala stabilna pa se eurom trgovalo po 86,24 penija.

“Sve u svemu dolar je jutros dobio snažan vjetar u leđa, a postoji i bojazan od odljeva kapitala iz Kine, zbog čega jačaju tijekovi kapitala prema sigurnim utočištima”, dodao je analitičar Stretch.

(Agencije)

You may also like