Euro jača prema dolaru drugi tjedan za redom

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna euro ojačao prema dolaru, drugi tjedan zaredom, no trgovalo se oprezno zbog stalnih preokreta u pregovorima o rješavanju grčkih dužničkih problema. Tečaj eura ojačao je prošloga tjedna prema američkoj valuti 1,4 posto, na 1,1265 dolara. U odnosu na japansku valutu, euro je, pak, oslabio 0,4 posto, pa mu je cijena skliznula na 139,00 jena.

I dolar je oslabio prema ‘japancu’. Tečaj mu je potonuo 1,8 posto, na 123,40 jena, odmaknuvši se od najviših razina u gotovo 13 godina. U fokusu ulagača prošloga su tjedna bili pregovori između Grčke i njezinih kreditora o rješavanju dužničkih problema te članice eurozone. Kada su stizale vijesti o napretku u pregovorima, euro je jačao, dok je nakon negativnih vijesti bio pod pritiskom. Grčka vlada i predstavnici triju institucija – MMF-a, Europske komisije i Europske središnje banke – već tjednima pregovaraju o reformama koje bi Grčka trebala provesti kako bi dobila zadnju ratu financijske pomoći od 7,2 milijarde eura.

Bez tih sredstava, malo je vjerojatno da će Grčka izbjeći bankrot kada joj krajem ovoga mjeseca na naplatu stigne MMF-ov kredit od 1,6 milijardi eura. U četvrtak se MMF povukao iz pregovora jer smatra da nema približavanja stajališta oko reformi koje bi grčka vlada trebala poduzeti u zamjenu za financijsku pomoć. Premda grčka vlada poručuje kako dogovor nikada nije bio bliže, dužnosnici Europske unije kazali su u petak da su održali prvu službenu raspravu o najgorem mogućem scenariju. Rok za dogovor s Atenom sve je bliži i trebao bi biti postignut do 18. lipnja, sjednice ministara financija Europske unije. “Ma koliko se snažno tržišta pokušavala distancirati od priča vezanih uz Grčku, ona im se svako toliko ponovno vraća u fokus. Međutim, sada se doista čini da smo konačno došli do ključnog momenta kada neke odluke treba donijeti”, kaže Ian Stannard, valutni analitičar u investicijskoj banci Morgan Stanley.

Dolaru je, pak, podršku pružao niz makroekonomskih podataka koji pokazuje da američko gospodarstvo hvata zamah nakon pada u prvom tromjesečju, što znači da se bliži vrijeme kada će američka središnja banka, po prvi puta nakon osam godina, povećati ključne kamatne stope. Idućega tjedna čelnici Feda održat će posljednju sjednicu prije ljetne stanke, a nakon sjednice predsjednica središnje banke Janet Yellen govorit će na konferenciji za novinare. Analitičari očekuju da će Yellen ponoviti kako povećanje kamata ovisi o makroekonomskim pokazateljima i da očekuje nastavak oporavka gospodarstva. Mnogi analitičari smatraju da će Fed kamate povećati u rujnu.”Oštrija retorika čelnika Feda u vezi povećanja kamata vjerojatni bi potaknula tečaj dolara. A već sam uspon dolara od lanjskog srpnja do travnja ove godine djelovao je kao zaoštravanje monetarne politike”, kaže Jane Foley, analitičarka u Rabobank.

You may also like