Euro i jen ojačali prema dolaru, sklonost riziku oslabila

Jen i euro ojačali su u utorak prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, jer je splasnula sklonost ulagača prema riziku, zbog čega je posustao i oporavak cijena na europskim tržištima dionica i na svjetskim tržištima nafte.

Jen je u takvom ozračju ojačao 0,5 posto prema dolaru, na 114,08 jena. U ponedjeljak je oslabio za više od jedan posto. Euro je prema dolaru ojačao blagih 0,1 posto, na 1,1169 dolara, no drži se oko dva američka centa ispod najviše razine u četiri mjeseca od 1,1377 dolara, na koju se bio popeo prošloga tjedna. Europsku valutu pritisnule su najnovije izjave čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija da je središnja banka spremna dodatno ublažiti monetarnu politiku u ožujku.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je više-manje stabilan, u plusu oko 1,5 posto u odnosu na kraj prošlog tjedna. Dolar je ovoga tjedna ojačao gotovo jedan posto prema švicarskom franku, također valuti-utočištu u nestabilnim vremenima za gospodarstvo, nakon što je prošlog četvrtka skliznuo na najnižu razinu u četiri mjeseca.

Američka je valuta solidan oporavak posljednjih dana zabilježila prema jenu, ojačavši za oko 3 posto u odnosu na najniže razine u 15 mjeseci na koje se spustila u četvrtak, kada je snažno porasla potražnja za japanskom valutom-utočištem u kontekstu oštrog pada cijena dionica i pada cijena nafte na najniže razine u 13 godina.

No, sklonost ulagača prema riziku ponovno je splasnula nakon izjava saudijskog ministra nafte da bi zamrzavanje naftne proizvodnje, a ne smanjenje, bilo dovoljno da se poboljša situacija na tržištu nafte i da se Saudijska Arabija može nositi sa sadašnjim cijenama nafte.

“Mišljenja sam da je pesimizam tržišnih sudionika, ponajprije u pogledu američkog gospodarstva, koji se proširio početkom godine, bio pretjeran. Zahvaljujući uz to i stavu koji su japanske vlasti pokazale u nastojanju da zauzdaju aprecijaciju jena, očekujem da će se dolar oporaviti na 120 jena. No potrebni su nam daljnji faktori koji će upućivati na oporavak američkog gospodarstva”, kazao je Masafumi Yamamto, glavni valutni analitičar u Mizuho Securitiesu.

You may also like

0 comments